Saudijska najava i pad američkih zaliha podigli cijene nafte iznad 63 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Feb.2019, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijska najava i pad američkih zaliha podigli cijene nafte iznad 63 dolara

LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 63 dolara nakon što je Saudijska Arabija najavila da će smanjiti proizvodnju više no što je dogovoreno a potporu im je pružio i i neočekivani pad zaliha u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 77 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,19 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 53 >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << centa višoj cijeni, od 53,63 dolara.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) priopćila je u utorak da je u siječnju smanjila proizvodnju za gotovo 800.000 barela dnevno, na 30,81 milijun barela dnevno. Većina tog smanjenja otpada na Saudijsku Arabiju.

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih izjavio je u jučer objavljenom intervjuu ta Financial Times da će saudijska proizvodnja u ožujku pasti ispod razine od 10 milijuna barela dnevno, čime bi nadmašili dogovorenu kvotu za više od pola milijuna barela dnevno.

Cilj je prošlogodišnjeg dogovora vodećih proizvođača ograničenje opskrbe kako bi se poduprle cijene. Pritom Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u danas objavljenom mjesečnom izvješću ističe da je tržište i dalje dobro opskrbljeno.

U IEA-i također procjenjuju da će proizvodnja vjerojatno i ove godine nadmašiti potražnju, unatoč naporima OPEC-a i američkim sankcijama Iranu i Venezueli.

"Cijene nafte nisu se alarmantno povećale budući da tržište i dalje rješava viškova koji su se nakupili u drugoj polovini 2018. godine", konstatiraju u agenciji.

"Promatrano po obujmu, samo će SAD u 2019. povećati proizvodnju sirove nafte više no što Venezuela trenutno proizvodi. Promatrano po kvaliteti, stvari su složenije. Kvaliteta je važna", napominju u IEA-i.

Očekuje se da će SAD u ovoj godini povećati proizvodnju za 1,45 milijuna barela dnevno, a u sljedećoj za dodatnih 790 tisuća barela dnevno, na 13 milijuna barela dnevno.

Dodatno je cijene nafte danas podupro i neočekivani pad zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, za 998 tisuća barela, prema izvješću Američkog instituta za naftu (API). Analitičari su očekivali da će porasti za 2,7 milijuna barela.

"Faktor dobrog raspoloženja ponovo je u igri ali trgovci koji špekuliraju s rastom cijena još se ne mogu osjećati sigurno", opisuje stanje na tržištu Stephen Brennock iz PVM Oil Associatesa.

"Dobro je poznata činjenica da svjetsko gospodarstvo gubi zamah zbog prevelikog broja negativnih rizika, uključujući nastavak trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine i geopolitičku neizvjesnost", dodao je Brennock.

U odvojenom je izvješću OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 61,88 dolara, što znači da je porasla 48 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.