Protesti protiv Samita G 20: Folklor, ili - svest o realnosti?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti protiv Samita G 20: Folklor, ili - svest o realnosti?

LONDON - U centru Sitija, londonske poslovne četvrti, tokom jednog od skupova protiv Samita G 20, kome je prisustvovalo više hiljada ljudi, demonstranti su se sukobili sa policijom ispred zgrade britanske Centralne banke.

Preko dve i po hiljade pripadnika policije mobilisano je za slučaj da u Londonu, gradu domaćinu Samita 20 najrazvijenijih zemalja sveta, dođe do nasilnih protesta, a čitava operacija će britanske vlasti koštati više od 10 miliona dolara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Snage bezbednosti u britanskoj prestonici od utorka su stavljene u stanje visoke pripravnosti zbog najavljenih protesta.

Demonstranti su razbili izlog Kraljevske banke Škotske, koja je nedavno dobila veliku novčanu pomoć britanske vlade.

Uoči samita G20 koji zvanično počinje u četvrtak, London je čitave nedelje grad pod opsadom.

Policija procenjuje da će, zbog svetske ekonomske krize, protesti aktivista nevladinih organizacija biti masovniji nego ikada.

Izlozi mnogih banaka, prodavnica i hotela u centru grada već u utorak su bili zabarikadirani.

Bankarima i brokerima preporučeno je da u četvrtak prepoznatljiva odela zamene "ležernijom odećom", i da se drže svojih kancelarija.

Britanski premijer Gordon Braun ponovo je upozorio da će snage reda "odlučno odgovoriti" na eventualno nasilje, prenosi Bi-Bi-Si.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.