Izvor: Radio 021, 04.Jan.2020, 00:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

London dobio posebna stabla od mahovine u borbi protiv zagađenja

Specijalno ekološko drveće napravljeno od mahovine postavljeno je u Londonu.

Očekuje se da će imati značajne učinke u borbi protiv zagađenja u gradu, prenosi RTS.

Stabla su zapravo zeleni stubovi i postavljeni su na dve lokacije u okrugu Valtam Forest, gde je prošle godine u aprilu zagađenje vazduha bilo na nivou vanredne situacije.

Takvo drveće zovu još i prvim filterom zagađenog vazduha biotehnikom na svetu.

Postavljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zeleni stubovi imaju kapacitet prečišćavanja kao i 275 pravih stabala. Projekat je razvijen u saradnji okruga Valtham Forest sa firmom Evergen.

Slične strukture ranije su korišćene u drugim gradovima, uključujući Berlin i Hongkong, prenosi Dejli mejl.

"U našem okrugu, na različite načine se borimo protiv klimatskih promena više od decenije. U pitanju je najsavremenija tehnologija sa biotehničkim filterima, koja koristi biljke, a pre svega mahovinu za eliminisanje toksina i zagađenosti vazduha. Kao da smo posadili 275 stabala", rekao je odbornik Klajd Loks.

"Znamo da samo u Valtam Forestu oko 270 ljudi prerano umire svake godine zbog lošeg kvaliteta vazduha", izjavila je odbornica Kler Koghil još u avgustu 2019. godine.

Dva stabla su postavljena na autobuskoj stanici pored stanice Lejtonston, pored koje prolazi put A-12, i zbog kojeg je u tom delu gradske četvrti nivo azot-dioksida najviši.

Treći zeleni stub postavljen je na raskrsnici sa velikim prometom saobraćaja – između Lejtonston rouda i Kan hol rouda.

Inače, ovakvo drveće sadrži rezervoar za vodu, sisteme za navodnjavanje i senzore za nadgledanje rasta biljaka. Sve je to jedan održivi sistem koji se napaja kombinacijom ugrađenih solarnih panela i unutrašnjih baterija.

Ceo projekat su dobro proučili i odobrili ekolozi.

Mahovine različite strukture mogu ukloniti razne zagađivače iz vazduha – istovremeno stvarajući kiseonik.

"Ovo je dragoceni korak filtriranja vazduha u Londonu, ali ipak, ne smemo ostati bez svesti o tome šta su klimatske promene i kako mi na njih utičemo", rekao je za Metro direktor kompanije Clean Air Sajmon Birket.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.