London: Tadićev plan prihvatljiv uz određene uslove

Izvor: Politika, 17.Jan.2012, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

London: Tadićev plan prihvatljiv uz određene uslove

PRIŠTINA - Zvanični London se neće protiviti diskusiji o planu predsednika Srbije Borisa Tadića u dijalogu između Prištine i Beograda, ukoliko Srbija ispuni već poznate zahteve u vezi severa Kosova, izjavio je danas ambasador Velike Britanije u Prištini Ian Klif.

Klif je istakao da je plan u četiri tačke za trajno rešenje kosovskog problema predsednika Srbije u skladu sa Ahtisarijevim planom i da Velika Britanija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << podržava „četiri predložene tačke srpskog predsednika”.

London, međutim, očekuje da pre toga Srbija ukloni barikade na severu Kosova, da primenjuje sporazume postignute tokom tehničkog dijaloga i da rasformira paralelne strukture, rekao je britanski diplomata za ,,Koha Ditore”.

Tadić je prošle nedelje izjavio da se odnosi između Kosova i Srbije mogu poboljšati i rešiti problemi dijalogom, ukoliko budu razmatrana četiri pitanja - rešenja za manastire SPC i administriranje manastirskim kompleksom, garancija za Srbe u enklavama, pitanje državne imovine i imovine građana Srbije na Kosovu i Metohiji, kao i posebnog rešenja za sever Kosova.

Zvanični London podržava ovaj predlog preko svojih ambasadora na Kosovu i u Srbiji, piše „Koha Ditore”, uz izjavu Klifa koji je ocenio da je predlog dobar, jer sve četiri tačke koje je pomenuo srpski predsednik imaju podlogu šireg Ahtisarijevog Plana.

„Ahtisarijev plan nudi posebne zaštićene zone za manastire i religiozna srpska kulturna nasleđa, kao što su u Prizrenu ili Velikoj Hoči. Opštine sa većinskim srpskim življem imaju jednu širu autonomiju, između ostalog i u obrazovnom i zdravstvenom sistemu”, rekao je Klif.

On je napomenuo da je Kosovska imovinska agencija pokazala napredak kada je u pitanju rešavanje imovinskih pitanja.

„Ahtisarijev Plan predviđa stvaranje jedne specifične opštine u severnom delu Mitrovice i siguran sam da mnoga pitanja na severu mogu biti rešena proširenjem ovlašćenja i odgovornosti, na osnovu Ahtisarijevog plana”, rekao je Klif.   

Tanjug

objavljeno: 17.01.2012.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.