Lekcije iz Londona za srpska gradilišta

Izvor: RTS, 06.Feb.2019, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekcije iz Londona za srpska gradilišta

Britanija pruža punu podršku Srbiji ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, izjavila je ministarka Zorana Mihajlović posle sastanka sa britanskim ministrom za Evropu Alanom Dankanom. Ministarka u Londonu danas i sutra razgovara o modernizaciji infrastrukture Srbije i njenom regionalnom povezivanju, ali i odnosima dve zemlje posle Bregzita. Jedan korak je i današnje potpisivanje sporazuma o liberalizaciji drumskog saobraćaja. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Dan je počeo u Forin ofisu razgovorima sa britanskim ministrom za Evropu bilo je mesto Srbije u agendi povezivanja infrastruktura zemalja Zapadnog Balkana.

Usldio je put u epicentar najvećeg infrastrukturnog projekta u Evropi – londonskog "Krosrejla" – mreže podzemnih pruga i tunela duge 150 kilometara, koja britanskoj prestonici treba da donese 42 milijarde funti profita.
"Pored toga što smo gledali izgradnju pruge 30 metara ispod Londona i naravno njegova ogromna vrednost, jeste sama organizacija jednog gradilišta. Mislim da postoje stvari, koje možemo i treba da primenimo, u smislu određenih standarda, i u Srbiji. Potrudiću se i razgovaraću sa svima da pokušamo i na našim gradilištima, od same sigurnosti gradilišta, pa do same organizacije gradilišta, da to u jednom trenutku vidimo u Srbiji", rekla je ministarka Mihajlović.
Od londonskog podzemlja pa sve do samog vrha duštvene hijerarhije za samo par sati. Ministarka Mihajlović posle podne je provela u britanskom parlamentu gde je sa kolegom Džesijem Normanom potpisala Sporazum o liberalizaciji drumskog saobraćaja.
Prave planove za dve zemlje za period posle Bregzita. Džesi Norman, britanski ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, istakao je da je taj sporazum veliki korak unapred za Britaniju, i za Srbiju.
"Mislim da je takođe važno što smo razgovarali i o sporazumu o vazdušnom saobraćaju", rekla je Mihajlovićeva i dodala da je uputila poziv ministru Normanu da poseti Beograd.
Obe strane planiraju za period posle Bregzita.
Posetu Londonu ministarka Mihajlović nastavlja i sutra razgovorima u firmi "Behtel". Tema će biti Moravski koridor i kako ga što brže sagraditi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.