Džulijan Asanž ostaje u ambasadi Ekvadora u Londonu

Izvor: N1 televizija, 05.Okt.2018, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džulijan Asanž ostaje u ambasadi Ekvadora u Londonu

Osnivač sajta Vikiliks, Džulijan Asanž, i dalje boravi u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde se kao izbeglica nalazi od 2012. iako je odbacio taj status, rekao je šef ekvadorske diplomatije Hoze Valensija.

"Izbeglički status (Asanža) je i dalje aktivan", rekao je Valensija.

Džulijan Asanž ima "dvojno državljanstvo, nije se odrekao australijskog državljanstva, Ekvador mu je dao status izbeglice dok je bio Australijanac a konvencija o azilu ne predviđa >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << da dobijanje drugog državljanstva okončava izbeglički status".

U svojeručno potpisanom pismu iz decembra, Asanž se odrekao azila koji mu je pružio Ekvador.

Pismo je datirano na 4. decembar 2017. i u njemu se Asanž odriče azila dodeljenog u sklopu neuspešne strategije ekvadorske vlade, po kojoj bi on bio imenovan za diplomatskog predstavnika Ekvadora najpre u Velikoj Britaniji a zatim u Rusiji.

Valensija je rekao da je davanje ili oduzimanje azila suvereno pravo svake države.

Asanž se 2012. sklonio u ekvadorsku ambasadu da bi izbegao izručenje Švedskoj, gde je bio optužen za silovanje, iz straha da bi mogao biti isporučen SAD, koje ga traže zbog objavljivanja hiljada poverljivih dokumenata američke diplomatije.
Pogledaj vesti o: London,   Wikileaks

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Asanž ostaje u ambasadi Ekvadora u Londonu

Izvor: B92, 05.Okt.2018

Osnivač sajta Vikiliks Džulijan Asanž i dalje boravi u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde se kao izbeglica nalazi od 2012. iako je odbacio taj status...To je rekao šef ekvadorske diplomatije Hoze Valensija..."Izbeglički status (Asanža) je i dalje aktivan", rekao je Valensija...Džulijan Asanž ima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.