»Cvokotanje« od hladnoće je zarazno?

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Jan.2015, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

»Cvokotanje« od hladnoće je zarazno?

LONDON - Zijevanje nije jedina refleksna reakcija koja je zarazna, već je to i cvokotanje od hladnoće, tvrde britanski naučnici.

Naime, kada vidimo nekog pored nas da se smrzava, naša tjelesna temperatura ubrzo počne da opada i nama, takođe, postaje hladno, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu PlosOne.

Da bi došli do ovog zaključka, istraživači su sproveli eksperiment u kom su volonteri gledali snimke >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ljudi koji naizmjenično uranjaju ruke u toplu i ledenu vodu.

Učesnici testa nisu mogli da vide lica tih ljudi, već samo njihove ruke, kako njihove eventualne grimase ne bi uticale na njihove reakcije. 

Tokom eksperimenta, temperatura ruku osoba koje su gledale snimke pala bi kad god bi na ekranu nečije ruke došle u dodir s hladnom vodom.

Za vođu istraživanja, neuropsihijatra Nila Harisona sa Medicinskog fakulteta u Brajtonu, ova nesvjesna psihološka promjena podstiče osjećaj empatije i olakšava život u zajednici.

"Imitiranjem druge osobe proživljavamo njegovo psihološko stanje što nam pomaže da bolje shvatimo njene motivacije i osjećanja. Bilo bi teško živjeti u zajednici kada ne bismo bili u stanju da osjetimo empatiju prema drugima", naveo je on.

To što nije došlo ni do kakve promjene u slučaju gledanja nekog kako uranja ruke u toplu vodu, Harison je objasnio činjenicom da je taj čin "manje efektan", te da na posmatrača ne izaziva nikakvu spontanu reakciju.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.