Cvokotanje od hladnoće je zarazno?

Izvor: Blic, 15.Jan.2015, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Cvokotanje" od hladnoće je zarazno?

Zevanje nije jedina refleksna reakcija koja je zarazna, već je to i cvokotanje od hladnoće, tvrde britanski naučnici.

Naime, kada vidimo nekog pored nas da se smrzava, naša telesna temperatura ubrzo počne da opada i nama, takođe, postaje hladno, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu PlosOne.

Da bi došli do ovog zaključka, istraživači su sproveli eksperiment u kom su volonteri gledali snimke ljudi koji naizmenično uranjaju ruke u toplu i ledenu vodu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Učesnici testa nisu mogli da vide lica tih ljudi, već samo njihove ruke, kako njihove eventualne grimase ne bi uticale na njihove reakcije.

Tokom eksperimenta, temperatura ruku osoba koje su gledale snimke pala bi kad god bi na ekranu nečije ruke došle u dodir s hladnom vodom.

Za vođu istraživanja, neuropsihijatra Nila Harisona sa Medicinskog fakulteta u Brajtonu, ova nesvesna psihološka promena podstiče osećaj empatije i olakšava život u zajednici.

- Imitiranjem druge osobe proživljavamo njegono psihološko stanje što nam pomaže da bolje shvatimo njene motivacije i osećanja. Bilo bi teško živeti u zajednici kada ne bismo bili u stanju da osetimo empatiju prema drugima - naveo je on.

To što nije došlo ni do kakve promene u slučaju gledanja nekog kako uranja ruke u toplu vodu, Harison je objasnio činjenicom da je taj čin "manje efektan", te da na posmatrača ne izaziva nikakvu spontanu reakciju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

»Cvokotanje« od hladnoće je zarazno?

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Jan.2015

LONDON - Zijevanje nije jedina refleksna reakcija koja je zarazna, već je to i cvokotanje od hladnoće, tvrde britanski naučnici...Naime, kada vidimo nekog pored nas da se smrzava, naša tjelesna temperatura ubrzo počne da opada i nama, takođe, postaje hladno, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.