Asanž: SAD da odustanu od svoje nemoralne istrage

Izvor: Press, 25.Okt.2012, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asanž: SAD da odustanu od svoje "nemoralne istrage"

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž izjavio je danas da će ostati u ambasadi Ekvadora u Londonu dok SAD ne odustanu od svoje "nemoralne istrage" vezane za njegov vebsajt

"Mislim da je potrebno da američka vlada odustane od svoje istrage...To je nemoralna istraga. Njome se krši Prvi amandman. Njome se krše svi principi za koje se američka vlada zalaže i apsolutno krše principi za koje su se zalagali utemljivači SAD i u koje većina američkih građana veruje", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << je Asanž u intervjuu za Si-En-En (CNN).

"Postoji pokušaj da budem izručen bez optužbe i bez dokaza, navodno radi ispitivanja", rekao je Asanž i dodao da u međuvremenu američki istražni biro (FBI) gradi "obiman slučaj".

U intervjuu, Asanž je opisao svoj život u ambasadi, gde se nalazi od juna, nalik životu "na svemirskoj stanici", bez prirodnog svetla i mogućnosti izlaska.

"Ali bio sam u samici. Znam kakav je život zatvorenika - daleko mi je bolje nego zatvorenicima", kazao je Asanž, a preneo Rojters.

Bivši kompjuterski haker Asanž (41) došao je 19. juna u ambasadu Ekvadora u Londonu tražeći azil, u pokušaju da izbegne izručenje Švedskoj koja želi da ga ispita zbog optužbi dve Šveđanke za silovanje.

Britanski zvaničnici su u avgustu razgnevili Ekvador kada su u pismu nagovestili mogućnost da ambasadi te države ukinu diplomatski status, uđu unutra i uhapse Asanža, mada to nisu učinili.

Ekvador je Asanžu dao azil 16. avgusta, ali Britanija odbija da mu omogući bezbedno napuštanje zemlje, tako da se on i dalje nalazi u ambasadi, podseća AFP.

Vlasti Ekvadora su juče saopštile da su zabrinute su za Asanžovo zdravlje, koji je značajno oslabio i ima problema sa vidom, zbog čega su pozvale Veliku Britaniju da garantuje da će on bezbedno biti prebačen iz ambasade Ekvadora u Londonu do bolnice, ukoliko mu bude potrebna medicinska pomoć.

"Vikiliks" je razgnevio Vašington 2010. objavljivanjem velikog broja tajnih vojnih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu, kao i ogroman broj diplomatskih depeša iz američkih ambasada širom sveta.

Ranije danas "Vikiliks" je počeo da objavljuje dokumenta američkog Ministarstva odbrane koja, kako tvrdi, sadrže detalje o politici pritvaranja u kampovima u Iraku i zalivu Gvantanamo posle napada na SAD 11. septembra 2001. godine.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.