Asanž: SAD da odustanu od svoje nemoralne istrage

Izvor: Blic, 26.Okt.2012, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asanž: SAD da odustanu od svoje "nemoralne istrage"

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž izjavio je danas da će ostati u ambasadi Ekvadora u Londonu dok SAD ne odustanu od svoje "nemoralne istrage" vezane za njegov vebsajt.

- Mislim da je potrebno da američka vlada odustane od svoje istrage...To je nemoralna istraga. Njome se krši Prvi amandman. Njome se krše svi principi za koje se američka vlada zalaže i apsolutno krše principi za koje su se zalagali utemljivači >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << SAD i u koje većina američkih građana veruje - rekao je Asanž u intervjuu za Si-En-En.

"Postoji pokušaj da budem izručen bez optužbe i bez dokaza, navodno radi ispitivanja", rekao je Asanž i dodao da u međuvremenu američki istražni biro (FBI) gradi "obiman slučaj".

U intervjuu, Asanž je opisao svoj život u ambasadi, gde se nalazi od juna, nalik životu "na svemirskoj stanici", bez prirodnog svetla i mogućnosti izlaska.

- Ali bio sam u samici. Znam kakav je život zatvorenika - daleko mi je bolje nego zatvorenicima - kazao je Asanž, a preneo Rojters.

Bivši kompjuterski haker Asanž (41) došao je 19. juna u ambasadu Ekvadora u Londonu tražeći azil, u pokušaju da izbegne izručenje Švedskoj koja želi da ga ispita zbog optužbi dve Šveđanke za silovanje.

Britanski zvaničnici su u avgustu razgnevili Ekvador kada su u pismu nagovestili mogućnost da ambasadi te države ukinu diplomatski status, uđu unutra i uhapse Asanža, mada to nisu učinili.

Ekvador je Asanžu dao azil 16. avgusta, ali Britanija odbija da mu omogući bezbedno napuštanje zemlje, tako da se on i dalje nalazi u ambasadi, podseća AFP.

Vlasti Ekvadora su juče saopštile da su zabrinute su za Asanžovo zdravlje, koji je značajno oslabio i ima problema sa vidom, zbog čega su pozvale Veliku Britaniju da garantuje da će on bezbedno biti prebačen iz ambasade Ekvadora u Londonu do bolnice, ukoliko mu bude potrebna medicinska pomoć.

"Vikiliks" je razgnevio Vašington 2010. objavljivanjem velikog broja tajnih vojnih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu, kao i ogroman broj diplomatskih depeša iz američkih ambasada širom sveta.

Ranije danas "Vikiliks" je počeo da objavljuje dokumenta američkog Ministarstva odbrane koja, kako tvrdi, sadrže detalje o politici pritvaranja u kampovima u Iraku i zalivu Gvantanamo posle napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

Povezane vesti: Bez dogovora Ekvadora i Britanije o Asanžu Ključni dokaz protiv Asanža ne sadrži njegov DNK Hejg razgovarao sa potpredsednikom Ekvadora o Asanžu Ekvador zahteva "javno izvinjenje" od Britanije zbog Asanža Patinjo: Amerika nam nije otac da nas kažnjava zbog Asanža

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.