Izvor: TvojPortal.com, 14.Dec.2011, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libija na pragu novog haosa i građanskog rata

Izvor:Vostok.rs Libija klizi u građanski rat. Započinje ono na šta su upozoravali mnogi međunarodni posmatrači. Protivnici Gadafijevog režima dele nasleđe – vlast i sfere uticaja. U glavnom gradu zemlje, Tripoliju, stvar je stigla do borbi. Pobednici nisu podelili međunarodni aerodrom.


Libija, još do nedavno, činilo bi se, jedinstvena u svom porivu da svrgne režim pukovnika Gadafija >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << , našla se blizu haosa, građanskog rata i raspada zemlje. Sve je počelo u noći između subote i nedelje, kada su pripadnici nove libijske nacionalne garde pokušali da uspostave kontrolu nad aerodromom. Oni su napali na bivše saborce, ustanike iz grada Zintan. Zauzimanje nije uspelo, ali ima poginulih i ranjenih. Gardisti su otstupili, ali su izjavili da neće napustiti pokušaje da potčine sebi vazdušnu luku. Između ostalog, strasti su ugađene posle intervencije rukovodstva zemlje i starešina niza plemena. Nešto pre tog napada desio se još jedan neprijatni incident. Izvršen je neuspešan pokušaj da se izvrši atentat na glavnokomandujućeg libijskom armijom Halifu Haftara.

U celini situacija u Tripoliju nije bila mirna posle 23. oktobra, kada je Prelazni nacionalni savet objavio da je potpuno oslobodio Libiju. Bilo je nekoliko terorističkih napada koje su izvršile pristalice Gadafija iz podzemlja. Ali prestavnici bivše opozicije pucali su jedni u druge prvi put. Eksperti vide u tom zaoštravanje međusobne borbe za vlast. Gadafi je mrtav, zajedničkog neprijatelja više nema. A to znači da postoji novi povod za primenu oružja – da se pokaže ko je jači, što znači ko će dobiti pristup naftnom bogatstvu zemlje. Ovde je, da tako kažemo, nastupio momenat istine za one koji su tako težili da izbave Libiju od nasleđa ideologije Džamahirije. Uz njenu pomoć Gadafiju je polazilo za rukom da više od 40 godina drži razjedinjenu zemlju i da joj daje privid državnosti. Nove ideologije nema – u toku je elementarna podela kolača, govori rukovodilac Centra za orijentalna istraživanja Diplomatske akademije MIP RF Andrej Volodin.

Postoje različite grupacije koje ne shvataju šta je to jedinstvo i teritorijalna celovitost. Ne shvataju ni u direktnom ni u prenosnom smislu te reči. Sada se niko od spoljnih snaga neće mešati u građanski sukob. Zapad je previše slab. Uz to, on je faktički stvorio ovu situaciju. Tako da će sva odgovornost za mogući raspad zemlje pasti neposredno na SAD, Veliku Britaniju, Francusku i one koji su učestvovali u intervenciji protiv Libije.

Eksperti ocenjuju skeptički i mogućnost upravljanja situacijom od strane Prelaznog nacionalnog saveta. I to bez obzira na njegova uveravanja o nameri da razoruža bivše opozicionare i da forsira proces formiranja libijske armije. Predsednik saveta Mustafa Abdul-Džalal obećao je takođe da će pomilovati pristalice Gadafija. Između ostalog, sam ovaj organ vrhovne vlasti nije jedinstven. Ovde su se okupili predstavnici najrazličitijih usmerenja – od liberala do krajnjih islamista. I svi oni prate sopstvene ciljeve. Do čega sve to može da dovede, govori orijentalista Sergej Demidenko.

Libija se još nije konačno formirala kao država. Ona se još nalazila u stadijumu uspostavljanja i džamahirijski sistem je delimično tome pomagao. Sada, kada je taj sistem razrušen, evolicija društva je prekinuta. I politička i ekonomska situacija će sve više i više kliziti u haos. Nikakvi slobodni demokratski izbori ni ustav ovde neće pomoći. I u prvom redu zato što je društvo podeljeno i teško je ujediniti ga. Tim pre što se sada u situaciji haosa nagomilavaju krajnje ozbiljne protivrečnosti. Sukob plemena izbija na drugi kvalitativni nivo, čini se mnogo toga što se u perspektivi ne prašta po njihovim plemenskim zakonima.

Za sada eksperti vide samo perspektivu negativnog razvoja situacije u Libiji. Pri tome građanski rat se razmatra kao najmanje zlo, pošto je moguć samo u društvu gde postoje institucije građanskog društva ili njihovi začeci. U zemlji gde na velikoj teritoriji vladaju srednjovekovni zakoni, može biti reči samo o dezintegraciji Libije kao jedinstvene države.

LibijaGrađanski rat
Pogledaj vesti o: Tripoli

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.