Vulin:Izborićemo se sa ilegalnim domovima za stare

Izvor: Akter, 18.Dec.2015, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin:Izborićemo se sa ilegalnim domovima za stare

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin poručio je danas da će se ministarstvo na čijem je čelu i Vlada Srbije izboriti sa ilegalnim domovima za stara i odrasla lica

Vulin je, u Ustanovi za odrasle i starije "Leskovac", gde je rukovodstvu uručio licencu za rad, kazao da je u poslednje dve godine zabranjen rad 37 domova, dok je ukupno u poslednjih 11 godina bilo 44 takve zabrane.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << />
"Naši inspektori su 2014. godine izašli na teren i pregledali 174 doma ta stare, a 2015.  su intervenisali 182 puta. To dokazuje da nameravamo da zabranimo rad svih onih koji ne ispunjavaju uslove i da ćemo se izboriti sa ilegalnim domovima", rekao je Vulin.

Kada proces licenciranja bude završen, u savremenim uslovima koji neće zaostajati za domovima EU, u Srbiji će boraviti 15.000 korisnika, a za još 22.000 njih biće obezbeđeni uslovi u dnevnim boravcima, rekao je Vulin.

On je podsetio da budžet za narednu godinu namenjen socijalnim davanjima iznosi 95 milijardi dinara, tako da neće biti smanjivanja u toj oblasti.

"Za akcije pomoći ugroženim grupama u lokalnim zajednicama biće izdvojeno 400 miliona dinara, a za lična davanja 300 miliona dinara. Međutim, i pored angažovanja Vlade Srbije potrebno je da i opštine i lokalne samouprave budu angažovane i pomognu onoliko koliko su u mogućnosti", istakao je Vulin.

Ministar je kao dobar primer saradnje lokalne samouprave i Ministarstva rada naveo Leskovac gde je urađeno više projekata u saradnji sa gradom.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović naveo je da je lokalna samouprava učestvovala u finansiranju projekata gerontodomaćica, izgradnji dnevnog boravka za stara lica i adaptaciju prostora u Ustanovi za odrasle i starije "Leskovac".

Tokom posete Leskovcu, ministar je direktorki Ustanovi za odrasle i starije "Leskovac" Gordani Savić uručio licencu za rad kojom se utvrđuje da ova ustanova ispunjava uslove i standarde za pružanje usluge domskog smeštaja odraslih i starijih osoba.

Ustanovi "Leskovac" licenca je dodeljena na pet godina.

Sistem licenciranja organizacija socijalne zaštite i stručnih radnika ima za cilj unapređenje i standardizovanje kvaliteta socijalne zaštite u Srbiji.

Rešenje o ispunjavanju uslova i standarda za ustanove socijalne zaštite dodeljuje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u skladu sa Pravilnikom o licenciranju organizacija socijalne zaštite.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vulin: Izborićemo se sa ilegalnim domovima za stare

Izvor: Studio B, 18.Dec.2015

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin poručio je danas da će se ministarstvo na čijem je čelu i Vlada Srbije izboriti sa ilegalnim domovima za stara i odrasla lica...Vulin je, u Ustanovi za odrasle i starije "Leskovac", gde je rukovodstvu uručio licencu za...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.