Počeo LIFFE, Emir Kusturica se obratio publici pre „Mlečnog puta“ (VIDEO)

Izvor: juGmedia, 19.Sep.2017, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo LIFFE, Emir Kusturica se obratio publici pre „Mlečnog puta“ (VIDEO)

Slavni srpski umetnik ocenio je večeras pred Leskovačkom publikom da je svetska kinematografaija dana u jednoj vrsti baroka u kome ne postoje pravci, autori koji zadaju te pravce, već jedan stihijski pristup kinematografiji.

U kome ne mora da bude sve ono što smo mi učili u školama, a to je lepa žena, lep vodohvat, da bude priroda, kuća i dobra priča, pa je utoliko ovaj film uzeo mnogo vremena nego ovi, kako ja zovem, trkopiš filmovi, koji se danas prave. Ne daju rezultat, >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << nego daju efikasnost“, kazao je Emir Kustirica u Narodnom pozorištu u Leskovcu, pre nego što će u centru Leskovca, u 21.30 sati, otvoriti jubilarni, 10, Leskovački festival filmske režije (LIFFE) i gde će mu se uručiti nagrada za afirmaciju filmskog filma u svetu „Živojin Žika Pavlović“.

Kao i svi lauretai pre njega, i Kustirica je veliki deo svog obraćanja publici posvetio Žiki Pavloviću, tom legendarnim srpskom reditelju, slikaru i piscu.

Sloboda Mićalović je izrazila zadovoljstvo što je igrala u filmu Kustiruce i što je ponikla sa ovih prostora

On se tom prilikom osvrnuo na neke napise u novinama, u kojima je pisalo – „Teško tebe Emire, sa velikih svestkih nagrada, spao si na Žiku Pavlovića“

To na najbolji način ilustrcije do koje mere mi sami sebe preziremo. A greška je fundamentalana, jer Žika Pavlović je 70-ih i 80-ih godina , a najviše 70-ih i kasnih 60-ih, zadao svetskoj kinematografiji veliku zagonetku a ta zagonetka je bila u tome što smo mi ovde imali za dlaku boljeg reditelja od svetkih reditelja. Ali nismo znali to da cenimo i utoliko je ovaj napor da se od zaborava otrgne



jedan veliki autor, koji nije bio samo reditelj nego i slikar i pisac. Da se podsetimo da je on, kada je bio taj crni talas za naš film, a ne ovaj beli, a jeste zapravo crni, da je on sam najviši domet svestke kinematografije“, zaključio je Emir Kusturica, koji je posle poklona publici održao konferenciju za medije u foajeu pozorišta sa Slobodom Mićalovićem i direktorkom Leskovačkog kulturniog centra Sanjom Conić.

Milica Ivanović

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Kusturica otvorio festival u Leskovcu

Izvor: OkRadio.rs, 20.Sep.2017, 08:48

Slavni srpski umetnik ocenio je večeras pred Leskovačkom publikom da je svetska kinematografaija dana u jednoj vrsti baroka u kome ne postoje pravci, autori koji zadaju te pravce, već jedan stihijski pristup kinematografiji. Slavni srpski umetnik ocenio je u utorak uveče pred Leskovačkom publikom...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.