POBEDA leskovačkih gastronoma! Bez licence nema više leskovačkog roštilja

Izvor: juGmedia, 30.Avg.2018, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POBEDA leskovačkih gastronoma! Bez licence nema više leskovačkog roštilja

Od 1. novembra niko na svetu neće moći na svojim roštiljdžinicama, brzim hranama i restoranima da ističe oznaku LESKOVAČKI ROŠTILJ ukoliko za to nema licencu.

Naime, Regionalna privredna komora Leskovac je na korak od zaštite leskovačkog roštilja, što će pored leskovačkog roštilj mesa, sprže i ajvara postati četvri brend grada na Veternici.

To faktički znači da sve meso koje se baci >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << na skaru i priprema identično kako to od davnina rade naši roštilj majstori, biće zaštićeno. Dakle, ne samo pljeskavica, ćevap i uštipak od roštilj mesa, već i vešalica, kobasica i sve ostalo sa skare“, objašnjava predsednik Regionalne privredne komore Leskovac Goran Jović.

Brendiranje leskovačkog roštilja će zapravo značiti zaštitu našeg prepoznatljivog identiteta i domaće gastronomije.

Svuda na Balakanu, skoro u svakom gradu, možete pronaći bar jednu brzu hranu koja se reklamira da pravi leskovački roštilj. Kada probate te proizvode, pogotovo negde na moru, shvatite da ste prevareni i da to nije onakva pljeskavica kakvu možete das pojedete u Leskovcu. E, to više neće moći. Samo ljudi sa licencom će moći da ističu table sa oznakom: LESKOVAČKI ROŠTILJ“, navodi Jović.

Po rečima gradonačlnika Leskovca Gorana Cvetanovića, ovo je velika pobeda za Leskovac i njegove ugostitelje.

Sledeće godine na tridesetoj jubilarnoj Roštiljijadi ćete imati prilike da jedete svetski priznat i bredniran leskovački roštilj. To je naša bitka koja je možda i predugo trajala, a uspeli smo da je okončamo i sada možemo da uživamo u pobedi, pa da kkrenemo u osvajanje još jednog, petog brenda, a to će biti med“, poručio je prvi čovek Leskovca.

Postupak brendiranja, koji je vredan 170.000 evra i trajao je 15 meseci, finansirala je Evropska unija, a sprovode ga Regionalna privredna komora, visoka poslovna škola strukovnih studija i dve škole iz susedne Bugarske.

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

ROŠTILJIJADA Novi rekord u Leskovcu, PLJESKAVICA od 66,1 kilogram (FOTO, VIDEO)

Izvor: juGmedia, 30.Avg.2018

Majstori roštilja leskovačkog restorana „Koliba“ ispekli su večeras pljeskavicu od 66 kilograma i 100 grama roštiljskog mesa, najveću do sada na Roštiljijadi Leskovac i najveću na svetu, oborivši sospstevni prošlogodišnji rekord kada su ispekli ovu „kraljicu roštilja“ od 65 kilograma...Iako...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.