Lažni kosili opasan po zdravlje

Izvor: RTS, 22.Okt.2012, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažni "kosili" opasan po zdravlje

Na tržištu Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije pre izvesnog vremena pojavio se lažni "kosili" dečji šampon, po kojem je leskovačka Hemijska industrija Nevena prepoznatljiva više od pola veka. Leskovačka "Nevena" pokrenula je sudski spor za zaštitu svog brenda.

Najpre na tržištu Mekadonije, a potom i u Bosni i Hercegovini i Srbiji, pojavio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se lažni "kosili" šampon. Taj šampon je opasan po zdravlje, a nanosi veliku štetu leskovačkoj fabrici.

Iako je ambalaža skoro poptuno ista, osim natpisa na poleđini, razlika između "kosilija" koji proizvodi Nevena i onog koji se pojavio prvo na tržištu Makedonije, a zatim u Bosni i Hercegovini i Srbiji, prilikom upotrebe je očigledna.

Stručnjaci leskovačke hemijske industrije posebno ističu da je proizvod koji je zvanično registrovan u makedonskom Državnom zavodu za intelektualnu svojinu nebezbedan i opasan po zdravlje.

"Po mirisu se oseća da u lažnom Kosiliju ima formalina koji je izuzetno kancerogen. Za razliku od proizvođača iz Makedonije, Nevena radi po strogim standardima, već više od pola veka", naglašava Igor Stanišić tehnolog u kontroli kvaliteta.

Hemijska industrija "Nevena" je nosilac licence Kosilija za područje bivše Jugoslavije još od kraja sedamdesetih godina, a ugovor sa švajcarskom kompanijom "Grete" verifikovan je 2005. godine.

Rukovodstvo Nevene je, kako je RTS-u rekao Miljan Miljković, generalni direktor i zastupnik državnog kapitala, pokrenulo sudski spor sa kompanijom "Fobas" iz Makedonije čiji je vlasnik Albanac, a spor protiv Državnog zavoda za zaštitu intelektualne svojne u Makedoniji pokrenula je i advokatska kancelarija švajcarskog Gretea jer, kako kaže, postoje najave da bi u ovoj bivšoj jugoslvenskoj republici mogli da se registruju i drugi lažni proizvodi Nevene.

"Danas se mesečno proizvede 50 tona kosilija i ova situacija može da nam nanese veliku štetu, ne samo za prodaju ovog već i drugih proizvoda Nevene", kaže Tatjana Ilić, direktorka proizvodnje.

Od 2010. godine, Nevena je posle neuspešne privatizacije u procesu restrukturiranja. Proizvodnja se polako obnavlja. Trenutno radi 115 radnika, a uskoro će, osim kozmetičkih preparata, početi i proizvodnja paste za zube.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čuvajte se lažnog "kosilija"

Izvor: Mondo, 22.Okt.2012

Na tržištu Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije pre izvesnog vremena pojavio se lažni "kosili" dečji šampon, po kojem je leskovačka Hemijska industrija Nevena prepoznatljiva više od pola veka...Najpre na tržištu Mekadonije, a potom i u Bosni i Hercegovini i Srbiji, pojavio se lažni "kosili"...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.