Plagijat „Kosilija“ iz Makedonije kancerogen?

Izvor: Večernje novosti, 23.Okt.2012, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plagijat „Kosilija“ iz Makedonije kancerogen?

LESKOVAC - Dve makedonske kompanije prepravile su tržišta Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije plagijatima bebi brenda "kosili" koji po licenci švajcarske kuće "Greter" od 1988. godine proizvodi leskovačka "Nevena".Rukovodstvo leskovačke fabrike tužilo je preduzeće "Fobas" iz Skoplja i "Andros" iz Ohrida, dok je "Greter" poveo spor sa makedonskim Zavodom za zaštitu >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << intelektualne svojine zbog "ćutanja administracije".Prvi signal "Neveni" da se nešto sumnjivo dešava na tržištu BiH dojavili su distributeri, jer su im trgovci otkazivali porudžbine. Isti proizvod preko makedonskih dobavljača dobijali su po 30 do 40 odsto nižoj ceni.- U pitanju su dva plagijata. Jedan je identičan kao šampon "kosili", samo se kao proizvođač navodi firma "Fobas", dok drugi ima naziv "Andros", a pakovan je u ambalažu identičnu kao naša. Reč je kompaniji "Andros" iz Ohrida - navode tehnolozi Tatjana Ilić i Igor Stanišić. Oni upozoravaju roditelje, jer nisu sigurni kakav se kvalitet krije iza ovih plagijata.- Razlikuju se po boji, viskoznosti, nekad su tečni, a nekad u obliku gela. Utvrdili smo da kao konzervans koriste "formalin", koji je kancerogen i zato je najjeftiniji na tržištu.Tehnolozi upozoravaju da se ovaj konzervans više ne koristi ni za proizvode kućne hemije, a kamoli u kozmetici za bebe.- Preduzeli smo sve mere da se zaštitimo od plagijata. Tužili smo "Fobas" i "Andros". Švajcarci su poveli upravni spor sa makedonskim Zavodom za zaštitu intelektualne sredine koja je neosnoano registrovala žig i ime "kosili" - kaže Aleksandar Rakić, pravnik u "Neveni".RASKID OD pre dve godine "Nevena" je u restrukturiranju kada je raskinuta privatizacija sa bugarskom kompanijom "Bulcvat". Oko 115 radnika sada redovno prima u proseku po 22.000 dinara.U "Neveni" mesečno proizvedu 50 tona brenda "kosili". To je jedan od najprepoznatljivijih proizvoda na tržištu bivše Jugoslavije. Čak trećina se izvozi, a uspeli su da se probiju i na australijsko tržište. NE IZVOZE U MAKEDONIJU"NEVENA" je identičnu situaciju sa Makedoncima imala pre desetak godina, kada su po istom osnovu tužili firmu "Ekstra delikates" i dobili spor. Ta firma je promenila naziv i pod čudnim okolnostima registrovala ime i žig. Da apsurd bude veći, "Nevena" ne sme da na makedonsko tržište izvozi "kosili", iako ona jedina ima licencu.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Plagijat „Kosilija“ iz Makedonije kancerogen?

Izvor: BKTV News, 23.Okt.2012

Leskovačka “Nevena” upozorava da se falsifikati njihovog brenda izvoze iz Makedonije. Kosili” prodaju i u BiH. Tehnolozi: U šamponima ima formalina.. Dve makedonske kompanije prepravile su tržišta Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije plagijatima bebi brenda “kosili” koji po licenci...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.