Krivične prijave za korupciju u zdravstvu

Izvor: Vesti-online.com, 22.Jul.2013, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivične prijave za korupciju u zdravstvu

Za mesec dana postojanja na SMS servis za prijavu korupcije u zdravstvu stiglo je 439 prijava, a u ime građana biće podnete 32 krivične prijave Republičkom javnom tužilaštvu, saopštila je nevladina organizacija "Srbija u pokretu" koja je pokretač servisa.

Najviše prijava, više od pet, pristiglo je iz Beograda, Čačka, Kragujevca, Kraljeva, Leskovca, Niša, Smedereva, Sremske Kamenice i Sremske Mitrovice. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

  Foto: Ilustracija

 

"Od ukupnog broja prijava validno je 219 ili 49,88 odsto, koje se odnose na zdravstveni sistem u Srbiji. Od tog broja 53,4 posto spada u kategoriju korupcije, 15,9 odsto u povredu prava pacijenata i 22,8 posto organizaciju rada zdravstvene službe", navodi se u saopštenju.

 

Kada je reč o slučajevima koji spadaju u kategoriju korupcije mito i neformalna plaćanja zastupljeni su sa 42,73 posto, zloupotreba službenog položaja 30,76 posto i ostalo 26,49 posto.

 

SMS servis za prijavu korupcije u zdravstvu (061/ 24 444 24) dostupan je građanima 24 časa, sedam dana u nedelji, a na sve prijave koje su validne i odnose se na oblast zdravstva u Srbiji obučeni aktivisti Srbije u pokretu odgovoraju u pisanoj SMS ili usmenoj telefonskoj formi, u roku od 48 sati.

 

U saopštenju se navodi da će udruženje "Srbija u pokretu" u ime građana, koji su želeli da ostanu anonimni, podneti 32 krivične prijave Republičkom javnom tužilaštvu.

"Srbija u pokretu" je građane koji su prijavili slučajeve korupcije upućivala na Zaštitnika prava pacijenata, Zdravstvenu inspekciju, Tužilaštvo, RFZO, policiju, Agenciju za borbu protiv korupcije, udruženje građana Pravni skener.

 

SMS servis pokrenula je NVO "Srbija u pokretu" uz podršku Agencije za borbu protiv korupcije, Ministarstva zdravlja i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, u okviru projekta Mladi novinari u akciji "Glasno za zdravstvo!".

 

Osim na SMS servis, građani korupciju mogu da prijave i na sajtu www.kakavjedoktor.org na kome mogu i oceniti kvalitet i zadovoljstvo pruženim uslugama u zdravstvu.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Prijavljeno 439 slučajeva korupcije u zdravstvu – porukom

Izvor: Politika, 22.Jul.2013

Organizacija „Srbija u pokretu”, u ime građana, podneće 32 krivične prijave Republičkom javnom tužilaštvu..Građani Srbije prijavili su za mesec dana rada SMS servisa za prijavu korupcije u zdravstvu – 439 slučajeva, a organizacija „Srbija u pokretu”, koja je pokrenula ovu akciju, podneće...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.