Srbija i marihuana - ne treba širiti temu

Izvor: B92, 24.Sep.2014, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i marihuana - "ne treba širiti temu"

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar potvrdio je za B92 da se razmišlja o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe, ali je i podvukao da je lečenje jedina tema o kojoj se priča.

"Najvažnije je da ljudi znaju zbog čega mi pričamo o ovome i da su jedna jedina tema medicinske svrhe marihuane. Ne treba širiti temu, ne treba da se šalimo sa tim, jer se radi o tome da se pomogne ljudima sa ozbiljnim problemima, koji se hvataju za slamku", rekao je Lončar i naveo da Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svakodnevno dobija više zahteva za takvu vrstu pomoći.

Lončar je rekao da je obaveza njegovog ministarstva da svim građanima pruži dovoljno informacija o rezultatima terapija, istriživanjima, iskustvima iz zemalja gde se marihuana već koristi pri lečenju.

Na pitanje kako će se država boriti protiv eventualnih zloupotreba, u slučaju da dođe do upotrebe marihuane, Lončar kaže: "Postoji neophodna procedura da bi nešto bilo registrovano kao lek. Postoje komisije, mi ćemo organizovati i javnu raspravu i stručne kolegijume, a nakon toga bi naša obaveza bila da obezbedimo da se spreče sve zloupotrebe. Budite sigurni, to je naš osnovni cilj. Videćemo praksu i primere drugih koji to već koriste."

Ministar zdravlja je rekao i da je rano za pitanja "gde bi se marihuana gajila".

"Ne volim da pričam previše unapred. Moramo da radimo korak po korak, da vidimo šta kažu analize, javno mnjenje, stručna javnost, pa možemo da pričamo o daljim temama", rekao je on.
Pogledaj vesti o: Legalizacija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.