Najniži kurs dinara ove godine

Izvor: RTS, 29.Apr.2013, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najniži kurs dinara ove godine

Srednji kurs dinara danas 110,69 dinara za evro, što je najniža cena evra u ovoj godini. Centralna banka u petak kupila 15 miliona evra na Međubankarskom deviznom tržištu da bi sprečila preveliku oscilaciju kursa. Stručnjaci navode i druge razloge za jačanje domaće valute.

Dinar je danas najjači prema evru od početka godine, srednji kurs je 110,69 dinara za evro. To je oko 25 para manje nego u petak, kada je Centralna banka na Međubankarskom deviznom tržištu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kupila 15 miliona evra, kako bi sprečila preveliku dnevnu oscilaciju kursa.

Kurs valute jeste specifična cena dinara prema nekoj valuti i na njega utiče više faktora.

Šta god da je uticalo na ponudu i tražnju za dinarima, jačanje naše valute prija svima koji zarade primaju u dinarima ili imaju kredite u evrima.

Sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić kaže je Narodna banka najavila strožu kontrolu špekulanata na deviznom tržištu, zbog čega su se oni pritajili.

Ekonomisti, ipak, imaju objašnjenje da je sada atraktivnije ulagati u dinarske kredite i hartije od vrednosti, jer su kamate bankama i osiguravajućim kućama na domaću valutu isplativije.

Zoran Grubješić iz Beogradske bankarske akademije smatra da je jačanje dinara najpre posledica mera ekonomske politike, kao što je odobravanje velikog broja subvencionisanih kredita gde su banke u u kratkom roku zamenile veliku količinu evra.

Relativno visoka kamatna stopa koju određuje NBS u kontekstu inflatornih očekivanja doprinosi stabilizaciji domaće valute, ocenjuje Grubješić.

Za sada imamo koliko toliko održivu fiskalnu politiku, ali kada govorimo o očekivanjima, nagoveštaj da ćemo dobiti datum za pregovore sa Evropskom unijom krajem juna, još jedan je faktor koji pozitivno utiče na kurs.
Pogledaj vesti o: Kurs dinara,   Kurs evra

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.