Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 28.Feb.2010, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen 38. Fest

BEOGRAD - Uručenjem "Politikine" nagrade za najbolji film u takmičarskom programu Festa "Evropa van Evrope" hrvatskom reditelju Branku Šmitu i projekcijom njegovog filma "Metastaze" u velikoj dvorani Sava centra, večeras je zvanično završen 38. Fest.

 Nagradu - skulpturu "Eritrocit", rad vajara Nikole Pešića, Šmitu je uručila predsednica žirija, makedonska glumica i producentkinja Labina Mitevska.

Članica žirija, filmska kritičarka "Politike" Dubravka Lakić >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << istakla je da je nagrada dodeljena za "znalačku režiju i snažan psihološki portret ljudi sa društvenih margina". Ona je podsetila da je ovaj film snimljen u koprodukciji Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

 Zahvaljujući se, Šmit je izjavio da je "ovo nagrada koja ohrabruje, kako glasi i slogan ovogodišnjeg Festa".

"Mislim da je bitno što je film nastao u koprodukciji i mislim da je to put kojim treba dalje ići. Naša su tržista mala i samo zajedno možemo napred", rekao je on.

Uoči projekcije pred više stotina gledalaca poklonili su se hrvatski producent Stanislav Babić i popularni glumac Rene Bitorajac, a od članova ekipe iz Srbije saradnica na scenariju Vladislava Vojnović, dizajner zvuka Ognjen Popić i koproducent Miloš Spasojević (Luks film).

"Metastaze" su prethodnih dana prikazane u Dvorani kulturnog centra Beograda, gde je održan program "Evropa van Evrope", sa ukupno osam filmova. U konkurenciji su bili i filmovi iz Srbije, Rusije, Jermenije, Ukrajine, Turske, Albanije i Izraela.

Predsednica žirija Mitevska zahvalila je organizatorima festivala, a posebno publici.

"Fest je jedan od retkih festivala na kojima i u 11 ujutru i u osam uveče ima publike. Hvala vam, jer u nastojanju da radimo male, autorske filmove, mi zavisimo od vas. Svojim prisustvom nam dajete snagu i energiju da produžimo da se bavimo filmskom umetnošću", rekla je ona.

Publiku su pozdravili su i direktor Direkcije Festa Miloš Paramentić i umetnički direktor Miroljub Vučković.

Paramentić je istakao da je za 38. Fest prodato oko 90.000 karata, a da je računajući propusnice za filmske radnike, studente i novinare bilo više od 100.000 gledalaca.

Festival je počeo 19. februara i prikazao 63 filma na 230 premijernih i repriznih projekcija.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.