Branku Šmitu uručena nagrada 38. Festa

Izvor: S media, 01.Mar.2010, 01:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Branku Šmitu uručena nagrada 38. Festa

Hrvatskom reditelju Branku Šmitu uručena je nagrada za film "Metastaze" koji je proglašen najboljim ostvarenjem na 38. Festu, u takmičarskom programu "Evropa van Evrope".

Film "Metastaze", snimljen u hrvatsko-bosansko-srpsko koprodukciji, nagradu je dobio za "znalačku režiju i snažan psihološki portret ljudi s društvenih margina", rekla je na svečanosti u Sava centru članica međunarodnog žirija, filmska kritičarka Dubravka Lakić.

Šmitu je uručena statueta >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << "Eritrocit" autora Nikole Pešića, koju daruje dnevni list "Politika".

Reditelj je primajući nagradu rekao da ga to priznanje, u skladu sa sloganom 38. Festa, "ohrabruje".

"Ovaj film je snimljen u koprodukciji sa Srbijom i mislim da tako treba nastaviti jer su nam kinematografije premale, tržišta su nam premala - samo zajedno možemo napred", rekao je Šmit.

Film "Metastaze" prikazuje odnose četvorice prijatelja koji se nikako ne uklapaju u društvo. Kroz njihove likove reditelj problematizuje aktuelne teme hrvatskog društva - pad socijalnog standarda, život bez perspektive, nacionalizam, narkomanija.

Žiri je odluku o nagradi doneo jednoglasno. U žiriju su osim Dubravke Lakić bile i glumica i producentkinja Labina Mitevska i filmska kritičarka magazina "Varajeti" Alisa Sajmon.

Publiku u Sava centru, pre projekcije nagrađenog filma, pozdravili su i direktor Direkcije i umetnički direktor Festa, Miloš Paramentić i Miroljub Vučković, kao i predsednica žirija Labina Mitevska koja je primetila da je Fest jedan od retkih festivala na kojem su posećene čak i jutarnje filmske projekcije.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.