Večeras počinje 21. Sarajevo Film Festival

Izvor: Blic, 14.Avg.2015, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večeras počinje 21. Sarajevo Film Festival

Brazilsko ostvarenje “Druga majka” večeras će otvoriti 21. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF) na kome će do 22. avgusta biti prikazano 259 filmova iz 57 zemalja.

Uz filmske projekcije, prirediće se i radionice za mlade filmske autore, susreti profesionalnih filmadžija i brojni popratni kulturni sadržaji, sve te aktivnosti učiniće da Sarajevo, barem u idućih osam festivalskih dana, živi punom snagom, piše Zvjezdan Živković za RSE.

Izbor filmova svrstanih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u 18 programskih celina, od dečijih do eksperimentalnih, predstavlja presek onog najboljeg što su iznedrile produkcije širom sveta. Naravno, regionalno filmsko stvaralaštvo i ove godine je u fokusu.

- Teme filmova su vrlo različite od vraćanja na holokaust u filmu Lasla Nemeša, pa do još jednog povratka u devedesete godine u Matanićevom filmu. Dakle, vraćamo se i preispitujemo svoju prošlost i uticaj prošlosti na današnjost. U tom smislu smo pokrenuli još jedan specijalan program “Suočavanje sa prošlošću” u kojem prikazujemo tri međunarodne ili svetske premijere filmova koji se tiču 20. godišnjice završetka operacije “Oluja”, Srebrenice i potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Čini mi se da se polako vraćamo na one godine koje su odredile našu sadašnjost - kaže za RSE Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

Ekipa bosanskohercegovačkih i inostranih selektora ove godine izabrala je 259 filmova. U “Takmičarskom programu” za igrani film, koji donosi najveću nagradu - 16.000 evra, od deset filmova šest je debitanata što ponovo potvrđuje predanost SFF-a u otkrivanju novih filmskih autora.

Dvadeset država bliže i šire regije direktno učestvuje ne samo u takmičarskim i programu “U fokusu”, već i industrijskom segmentu Festivala - CineLinku, kao i u obrazovnom programu namenjenom mladim filmskim profesionalcima - Sarajevo Talentsu.

- Trećina filmova koje SFF prikazuje dolaze iz naše regije. Naravno, velika većina je iz Bosne i Hercegovine sa programom “Bh. film”, dok ostali filmovi dolaze iz regije, a po tom broju i po kvalitetu tih filmova mi smo, zaista, vodeći festival - navodi Elma Tataragić, selektorka Festivala za Takmičarski igrani i program “U fokusu”.

Raznolikost filmskih žanrova odlika je i 21. sarajevske filmske smotre.

Ove godine na Festival stižu dva režisera koji dolaze sa dva kraja sveta, a rođeni iste godine - Briljante Mendoza i Atom Egojan. Njihova ostvarenja publika će imati priliku da gleda u okviru programa “Posvećeno” (Tribute to).

Nagrade “Srce Sarajeva” dodjeljuju se od 10. Sarajevo Film Festivala u svim takmičarskim kategorijama, a od 2005. godine i počasno “Srce Sarajeva” za pojedince koji su dali doprinos razvoju Festivala, ali i regionalnog filma.

Prvo “Počasno srce Sarajeva” biće uručeno jermensko-kanadskom reditelju Atomu Egojanu na ceremoniji 18. ili 19. augusta, a drugo “Počasno srce Sarajeva” ide portorikansko-američkom glumcu Benisiju del Toru koji će na 21. SFF-u predstaviti dramu “Savršen dan”.

Kao prethodnih, i ove godine se traži karta više za program “Otvoreno kino”, odnosno filmove domaće i regionalne produkcije.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

21. Sarajevo Film Festival

Izvor: SEEcult.org, 14.Avg.2015

Sarajevo ponovo postaje od 14. do 22. avgusta regionalni centar filmske umetnosti, zahvaljujući 21. izdanju Sarajevo Film Festivala (SFF) koji je i posvećen promovisanju kinematografija u regionu Jugoistočne Evrope, a predstavlja čak 259 filmova iz 57 zemalja širom sveta, uz gostovanja istaknutih...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.