21. Sarajevo Film Festival

Izvor: SEEcult.org, 14.Avg.2015, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

21. Sarajevo Film Festival

Sarajevo ponovo postaje od 14. do 22. avgusta regionalni centar filmske umetnosti, zahvaljujući 21. izdanju Sarajevo Film Festivala (SFF) koji je i posvećen promovisanju kinematografija u regionu Jugoistočne Evrope, a predstavlja čak 259 filmova iz 57 zemalja širom sveta, uz gostovanja istaknutih filmskih autora, glumaca i producenata.

Među internacionalnim zvezdama 21. SFF-a su filipinski režiser Briljant Mendoza (Brilliant) i kanadski Atom Egojan (Egoyan), dobitnici >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << počasnog Srca Sarajeva, kojima je upriličen program “Posvećeno”. Počasnu nagradu SFF-a dobija i glumac Benisio del Toro (Benicio), koji će u programu OpenAir predstaviti novi film “Savršen dan” Fernanda Leona de Aranoa, čija se radnja događa u BiH.

U tom filmu igra i domaći glumac Feđa Štukan, domaćin svečane ceremonije otvaranja 21. SFF-a u Narodnom pozorištu, koji je je ostvario niz zapaženih uloga na filmu (Teško je biti fin, Gori vatra, Neke druge priče, Zgarište, U zemlji krvi i meda, Kino Lika, Crossing Lines, As If I’m Not There, Warchild, Child 44) i pozorištu. Publika SFF-a će ga videti i u filmu “Sabina KKristobala Krusena (Cristobal), za koji potpisuje i produkciju, a inače je jedan od nekoliko naslova čije su dodatne projekcije najavljene zbog velikog interesovanja.

SFF svečano počinje višestruko nagrađivanim brazilskim filmom “Druga majka” rediteljke Anne Muylaert o ženi koja se priprema da se posle 13 godina susretne sa ćerkom koju je svojevremeno ostavila rodbini da je odgaja u malom mestu, dok je ona radila kao dadilja u Sao Paulu.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra istakao je da će 21. izdanje tog festivala pružiti priliku posetiocima da steknu uvid u ono što je značajno obeležilo regionalnu i svetsku kinematografiju u protekloj godini, koju je okarakterisao kao jednu od najplodnijih što se tiče filmske produkcije regije Jugoistočne Evrope.

Takmičarski program igranog filma 21. SFF-a donosi deset naslova, od kojih su čak šest debitantski, tri će imati svetske premijere, a pet ih je prikazano već u Kanu, gde su osvojili četiri prestižne nagrade.

Purivatra je izrazio posebno zadovoljstvo što su producenti i autori filmova prikazanih u Kanu odabrali SFF za svoje regionalne premijere, čime su pokazali koliko im znači dolazak u Sarajevo i borba za nagradu “Srce Sarajeva”.

Posebnost 21. SFF-a je i prisustvo Mendoze i Egojana kao autora rođenih iste godine, a čije je stvaralaštvo obeleženo potpuno drugačijim životnim, geografskim i pre svega filmskim iskustvom, istakao je Purivatra, dodajući da je poseban programski fokus ove godine usmeren na kratki film, jer SFF smatra da je uloga regionalnih festivala od izuzetnog značaja u promociji upravo kratke filmske forme kao osnove za razvoj mladih autora.

Projekcijama više od stotinu kratkih filmova, te celodnevnim susretima autora i filmskih profesionalaca, SFF želi da dodatno podstakne regionalnu scenu na razgovor i saradnju, kao i da time stvori atmosferu u kojoj će koprodukcija biti način razmišljanja, a ne eksces.

Poseban doprinos tim susretima daće i projekcije najboljih kratkih filmova sa prestižnih festivala Sandens i Klermon-Feran.

Region će biti u fokusu SFF-a i okupljanjem predstavnika filmske industrije i u okviru Regionalnog foruma, kao i CineLink-a i platforme Sarajevo Talents, uspostavljene po ugledu na kamp talenata Berlinala.

Purivatra je izrazio uverenje i da će najmlađi projekatSFF-a, Industry Terrace, upravo ove godine doživeti puni procvat i opravdati napore koji su uloženi u njegovo uspostavljanje i promociju.

Orgaizatori SFF-a očekuju posetu od oko 100.000 filmofila, a uz filmske umetnike i profesionalce, ugostiće i 2.000 akreditovanih novinara i saradnika.

Prosle godine je turski film “Pesma moje majke”, debitantsko ostvarenje reditelja Erola Mintasa, osvojio je Srce Sarajeva za najbolji igrani film na 20. SFF-u, a za ulogu u tom filmu nagrađen je i glumac Fejaz Duman (Feyyaz). Trijumfovao je i gruzijsko-francuski film “Neveste” rediteljke Tinatin Kajrishvili, koji je osvojio Specijalnu nagradu žirija, kao i Srce Sarajeva za najbolju glumicu (Mari Kitia).

Festivalski sajt je sff.ba, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org, odnosno OVDE

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.