Izvor: Danas, 24.Avg.2015, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U znaku francuske poezije

Novi Sad - Jubilarni, deseti Međunarodni novosadski književni festival svečano će biti otvoren večeras na Trgu mladenaca u Novom Sadu od 21 sat, čime počinju petodnevni programi ove međunarodne manifestacije. Festival će otvoriti Alpar Lošonc, filozofski pisac, jedan od najistaknutijih savremenih filozofa u Srbiji i član Organizacionog odbora Festivala.

Na festivalu će učestvovati oko sto pisaca, prevodilaca, muzičara i glumaca a poseban ton će dati više od dvadeset >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << pesnika iz inostranstva, od SAD, Engleske, Francuske, Nemačke, Španije, Rusije, Poljske, Bugarske, Rumunije, Mađarske do Danske

Večeras će na Trgu nastupiti pesnici: Metju Svini iz Irske, Paol Kejneg iz Francuske, Jan Konefke iz Nemačke, Dragan Jovanović Danilov iz Srbije, Hoze Ramon Ripolj iz Španije, Cveta Sofronijeva iz Bugarske, koja živi i radi u Nemačkoj, kao i Denis Balin iz Rusije.

Festival počinje i pre zvaničnog otvaranje jer će od 18 sati u Klubu "Absolut" u Zmaj Jovinoj ulici, biti upriličen dijalog sa trojicom pesnika, a nakon toga će sa balkona ovog Kluba poeziju govoriti: Žan Portant (Francuska /Luksemburg), Valentin Golubev (Rusija), Žerar Kartije (Francuska), Cveta Sofronieva (Bugarska / Nemačka),

U toku trajanja festivala biće uručene tri nagrade: Međunarodna nagrada za književnost "Novi Sad", "Brankova nagrada" i Nagrada za najboljeg slemera Srbije.

Sutra će u svečanoj sali SANU u Novom Sadu, biti predstavljena Antologija francuske poezije u izdanju Društva književnika Vojvodine, uz prisustvo pet francuskih autora: Gija Gofeta, Paola Kejnega, Sofi Dipi Dunije i Žerara Kartijea. Poeziju će na srpskom čitati glumac Pozorišta mladih Emil Kurcinak, a sve vreme programa je simultani prevod.

U narednim danima, mesta čitanja poezije i razgovora na Festivalu biće na Trgu mladenaca, Biblioteci grada Novog Sada, Svečanoj sali SANU, Kafeu "Bistro", Klubu "Absolut", balkoni u Zmaj Jovinoj ulici, restoranu "Marina", Magistratu u Sremskim Karlovcima, prostori u Somboru, Sremskoj Mitrovici, Žablju i Beogradu.

Festival se organizuje zahvaljujući pomoći Pokrajinskog sekretarijata AP Vojvodine za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Gradske uprave za kulturu Novog Sada i medijskih i drugih sponzora, kao i dobrovoljnog angažovanja članova Društva književnika Vojvodine.

Simpozijum o poeziji i ratu

U Gradskoj biblioteci u Novom Sadu (Dunavska 1), u sredu će u okviru Međunarodnog novosadskog književnog festivala, s početkom u 10 sati, biti održan simpozijum na temu "Poezija i rat". Učesnici će biti: Alpar Lošonc, Dragan Prole, Vladimir Gvozden, Zoran Đerić, Kornelija Farago, Bojan Jovanović, Milena Vladić Jovanov, Gorana Raičević, Srđan Damnjanović, Dragana V. Todoreskov, Damir Smiljanić, Boško Tomašević i Nikola Strajnić.

Jovan Zivlak: Decenija privilegije slušanja poezije

Deset godina ovog festivala protiče u znaku afirmacije svetske poezije, predstavljanju, pre svega, najznačajnijih živih evropskih pesnika. Ako pored žive reči, izgovorene na Trgu mladenaca postoji još dokaza o važnosti ove manifestacije onda su to uloge koji pisci našeg Festivala imaju u svetu savremene književnosti i u opštim kretanjima i u sopstvenim literaturama, kao i mnoštvo visokih priznanja koje su naši gosti doneli sa sobom. Naša publika nikada nije bila toliko povlašćena kao u Novom Sadu slušajući dobitnike takvih nagrada za poeziju kao što su Eliotova, Forvard, Malarmeova, Apolinerova, Gonkurova, Nagrada Francuske akademije, Helderlinova, Šilerova, Rilkeova, Atila Jožef, Servantesova, Lorkina, Herbertova i mnoge druge.

Kao događaj Festivala, koji sabira prisustvo nekoliko stotina pesnika u Novom Sadu u trajanju od deset godina, biće objavljena pesnička antologija koja manifestuje različite duboke glasove pesništva i njegove reflekse vremena u kojem se nalazi. Čitaoci će se retrospektivno moći još jednom uveriti koliko je snažna poezija govorena ovde u gradu Novom Sadu.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Otvoren novosadski književni festival

Izvor: Akter, 24.Avg.2015

Deseti Međunarodni novosadski književni festival otvoren je danas na Brod teatru u Novom Sadu..Festival će trajati do 28. avgusta, do kada će svoje pesme i prozu publici predstaviti više od sto stranih i domaćih pisaca...Festival će biti na otvorenom prostoru, na Trgu mladenaca u centru Novog...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.