Konstantinovo raskršće u stripu

Izvor: B92, 21.Maj.2012, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Konstantinovo raskršće" u stripu

Promocija strip adaptacije romana "Konstantinovo raskršće” koji potpisuju autor romana i scenarista Dejan Stojiljković i crtač Dragan Paunović biće održana u velikoj sali Studentskog kulturnog centra u utorak 22. maja sa početkom u 19 časova.

Iste večeri će u Srećnoj galeriji SKC-a u Beogradu biti otvorena i izložba originalnih tabli iz stripa koja traje do 1 juna.

U izdanju najvećeg izdavača domaćih stripova System Comics-a (www.systemcomics.com) >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Beograda po motivima bestselera Dejana Stojiljkovića "Konstantinovo raskršće”, najčitanijeg romana u srpskim bibliotekama u prethodne dve godine objavljen je prvi od tri dela grafičkog romana naslovljen "Kraljevstvo krvi”. Ovaj projekat će u sledeća dva nastavka obuhvatiti radnju romana ali i biti dopunjen sa velikim brojem novih scena i dodatnih materijala a svaki deo imaće prolog sa Konstantinom Velikim kao glavnim protagonistom.

Scenario za ovu, prvu u istoriji srpske kulture strip adaptaciju jednog književnog dela je uradio sam pisac Dejan Stojiljković čiji novi roman "Duge noći i crne zastave” ponovo obara rekorde u prodaji. Za vizuelni aspekat dela je bio zadužen Dragan Paunović, čiji je prvi strip album "Družina Dardaneli” bio najprodavaniji domaći strip u 2011. godini a našao se i na prestižnoj listi najboljih svetskih stripova na sajtu britanskog kritičara Pola Graveta. Album ima ukupno 70 strana, štampan je u kombinovanoj tehnici, sa crno-belim i kolor segmentima.

Pored dva autora, u nastanku stripa je učestvovao tim talentovanih strip umetnika iz Srbije i regiona. Autor predgovora je Bojan M. Đukić, veliki strip aktivista i autor, a logo je dizajnirao Aleksa Gajić internacionalna strip zvezda i tvorac prvog srpskog dugometražnog animiranog filma "Technotise”. Stripu su pridodata dva eseja na temu Konstantina Velikog i okultne nacističke organizacije Anenerbe, kao i pripovetka "Mrtve stvari” koju su specijalno za ovu priliku ilustrovali Dražen Kovačević i Milorad Vicanović Maza iz Republike Srpske, obojica poznati i priznati crtači u Francuskoj.

Grafički roman "Konstantinovo raskršće - Kraljevstvo krvi” naći će se u prodaji u drugoj polovini maja 2012. u knjižarskom lancu Delfi kao i u svim striparnicama i bolje snabdevenim knjižarama.

Niška promocija stripa će biti organizovana sredinom juna a tokom leta će se autori pojaviti na međunarodnim strip festivalima u Kragujevcu, Leskovcu i Pirotu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Strip adaptacija romana „Konstantinovo raskršće“

Izvor: Danas, 21.Maj.2012

Promocija strip adaptacije najčitanijeg srpskog romana „Konstantinovo raskršće“ koji potpisuju autor romana i scenarista Dejan Stojiljković i crtač Dragan Paunović, biće održana večeras u 19 sati u velikoj sali Studentskog kulturnog centra. Iste večeri će u Srećnoj galeriji SKC-a u 20...

Nastavak na Danas...

Milica Ilić Mrvić, Element by Militza

Izvor: Arte, 22.Maj.2012, 00:38

U utorak, 22. maja u 19. sati u Maloj Galeriji ULUPUDS-a, Uzun Mirkova 12., otvara se samostalna izložba autorke Milice Ilić Mrvić, "Furniture Expo Element by Militza". Izložba traje do 1. juna, 2012. godine.

Nastavak na Arte...

Promocija stripa "Konstantinovo raskršće"

Izvor: Blic, 22.Maj.2012

Bestseler "Konstantinovo raskršće" dobio je svoju strip adaptaciju koje će večeras u 19 sati biti predstavljena u velikoj sali Studentskog kulturnog centra u Beogradu. Stripove će na promociji potpisivati pisac i scenarista Dejan Stojiljković i crtač Dragan Paunović, a u Srećnoj galeriji SKC-a...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.