Sovjetski kratki film u DOB-u

Izvor: B92, 24.Sep.2010, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sovjetski kratki film u DOB-u

Filmski dan "Sovjetski kratki film", tokom kojeg će biti prikazana manje poznata dela ruske i sovjetske avangarde, biće održan 25. septembra od 19.00 sati, u Domu omladine Beograda.

Tokom Filmskog dana biće prikazani kratki filmovi reditelja Ezenštajna, Dovženka, Pudovkina, Majakovskog, koji najavljaju veliku filmsku revoluciju.

Tako će u Domu omladine Beograda biti prikazan film "Dnevnik Glumova" (1923), u režiji Sergeja Ezenštajna, koji je specijalno napravljen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za premijeru pozorišne predstave Ostrovskog.

Posetioci će imati prilike da vide i film "Mali plod ljubavi" (1926) u režiji Aleksandra Dovženka, koji predstavlja pravi dragulj filmske komedije, a koji govori o frizeru Ivanu, koji želi da se reši vanbračnog sina tako što će ga "zaboraviti" u prodavnici igračaka.

Tokom Filmskog dana biće prikazani i film "Gospođica i probisvet" (1918) u režiji Vladimira Majakovskog, poznatog pesnika i jednog od simbola sovjetske avangarde i "Šahovska groznica" (1925) u režiji Vsevoloda Pudovkina, koji govori o dva velika šahovska majstora u borbi za titulu šampiona, ali i za srce prelepe devojke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.