Slučaj Zvezde - vapaj, krik, intelektualni bunt

Izvor: B92, 24.Nov.2014, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj "Zvezde" - vapaj, krik, intelektualni bunt

Skupštinski odbor za kulturu i informisanje podržao je 24. novembra mlade umetnike koji su, nezadovoljni stanjem u kulturi i propadanjem bioskopa, okupirali krajem prošle sedmice bioskop Zvezda u Beogradu.

Program za ponedeljak, 24. novembar

16 h - Nemirni (Kokan Rakonjac)

18h - Dani (Aleksandar Saša Petrović)

19:45h - nastup hora Horkestar u bioskopu Zvezda.

20 h - Dragan Wende West Berlin (Lena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Muller, Dragan von Petrović, Vuk Maksimović)

Skupštinski odbor će, kako je dogovoreno, naknadno formulisati tekst koji će biti razmatran na sledećoj sednici.

Ta tema naknadno je uneta u današnji dnevni red Odbora, na zahtev reditelja Srđana Dragojevića, koji je ukazao da je podaja 14 bioskopa nekadašnjeg preduzeća "Beograd film" primer "kriminalne privatizacije".

Dragojević, član poslaničke grupe SPS, podsetio je da je 14 bioskopa 2007. godine prodato za 9,2 miliona evra i da je kupac bio dužan da tri godine održi postojeću delatnost, ali to nije učinio.

"Voleo bih da podržimo ove mlade ljude, jer je učinjena velika šteta srpskoj kulturi", kazao je on i predložio da se zatraži od Agencije za privatizaciju, Ministarstva privrede i drugih institucija da se ta privatizacija preispita i poništi.

"Beogradska publika zaslužuje da ima bioskop koji je centar kulture. Potrebni su nam umetnički bioskopi ne samo u Beogradu, već i u celoj Srbiji", kazao je on.

-- Pročitajte i Okupacija "Zvezde": Zašto i šta dalje? --

Dragojević je istakao da bi bioskopi Balkan, Kozara, Jadran i Zvezda trebalo da budu proglašeni za institucije od kulturnog značaja i da upravljanje njima preuzme Grad Beograd.

To je podržala Ljiljana Nestorović iz poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije i apelovala da se ti bioskopi nacionalizuju i proglase za opšte dobro, a rekla je da je privatizacija bioskopa pitanje za Tužilaštvo.

Vladimir Đukanović iz poslaničke grupe SNS rekao je da treba ispitati kakve su bile obaveze novog vlasnika i da se mora voditi računa da se nađe neki pravni put kako se ne bi desilo da država bude tužena pred nekim međunarodnim sudom.

Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević izjavio je danas nakon posete bioskopu Zvezda i razgovora sa članovima Pokreta za okupaciju da podržava i razume motive za takvu inicijativu, ali je dodao da se moraju prvo ispitati pravne pretpostavke.

"Ovo je jedan vapaj, jedan krik, jedna vrsta dozvoljenog intelektualnog i faktičkog malog bunta koji ukazuje na jednu tragičnu situaciju koju Beograd ima kada je reč o bioskopima, pogotovo sa bioskopima sa određenom umetničkom i filmskom koncepcijom", naveo je Vukosavljević.

On je naglasio da Beograd takve bioskope u centru grada nema. "Ovi mladi ljudi entuzijasti, posvećenici, napravili su jedan odlučan gest, ali se suočavamo sa jednom pravnom situacijom koja je nastala u ranijem periodu", dodao je Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, neka od prethodnih vlasti je uspela da privatizuje jedno preduzeće a da precizno ne odredi na koji način i uz koje uslove moraju da budu očuvane njegove osnovne delatnosti.

"Mi ćemo pružiti podršku, naravno kad vidimo kakve su pravne pretpostavke za to. Verovatno će doći do nekih razgovora sa vlasnikom, malo ozbiljnijih nego što su poruke preko Fejsbuka", kazao je Vukosavljević.

Program za utorak, 25. novembar

16h - Bube u glavi (Miloš Miša Radivojević)

18h - Tri (Aleksandar Petrović)

20h - Travelator (Dušan Milić)

On je izrazio nadu da će ova inicijativa, koja je vrlo hrabra i vrlo odlučna i usmerena ka jednom dobrom cilju, biti uz poštovanje zakona.

"I vlasnik je, kako sam obavešten, bio je obavezan ugovorom da sačuva delatnost ovih bioskopa. To se nije desilo. Neko je propustio da se žali na to što on nije uradio i sad smo se našli u jednom zamešateljstvu koje je vrlo nezgodno", istakao je Vukosavljević.

On je ukazao da su Sekretarijatu za kulturu vezane ruke, ali da postoje druge gradske institucije, kao što je gradsko javno pravobranilaštvo i da se prvo moraju ispitati pravne pretpostavke.

"Kada to budemo uradili videćemo, u skladu sa okolnostima, šta može da se postigne", rekao je Vukosavljević i dodao da u ovom trenutku ne može da daje konkretne procene, ali da je dobra volja tu.

"Iza ovih reči stoji jedna ozbiljna jasna i razumna procena da Beogradu nedostaju njegovi bioskopi u centru grada, mali alternativni, kvalitetni bioskopi. Ovo jedan od takvih i mi ćemo rukovođeni tim stavom da pokušamo da vidimo šta se u datim okolnostima najviše može uraditi", podvukao je Vukosavljević.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.