Izvor: TvojPortal.com, 22.Maj.2012, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šeri Džons sa novom knjigom stiže u Beograd

Izvor:bizlife.rs  Američka književnica Šeri Džons stiže 22. maja ponovo u Beograd da bi promovisala svoju treću knjigu, "Četiri sestre, četiri kraljice", u izdanju "BeoBook-a", izdavača koji je imao smelosti da prvi u svetu pusti u prodaju njen debitantski roman "Dragulj Medine'''' o Muhamedovoj omiljenoj ženi Ajši.
Džons je boravila u Beogradu 2009. kada je srpski izdavač objavio nastavak priče o Ajši , "Mač Medine", a sada se odazvala pozivu"BeoBook-a" da prekine promotivnu >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << turneju po SAD, povodom izlaska iz štampe "Četiri sestre..." da bi se srela sa srpskim čitaocima. To će prvo učini u Novom Sadu, 25. maja, narednog dana u Beogradu, u knjižari " Vulkan" u tržnom centru "Ušće", a 27. maja u Kragujevcu.


Izdavačka kuća "BeoBook" imala je dosta problema sa Islamskom zajednicom u Srbiji kada je pustila u prodaju dva romana o proroku Muhamedu i njegovim ženama,a pre svega o Ajši, ali to je skrenulo pažnju javnosti na ove knjige i one su do sada kod nas prodate u više od 100.000 primeraka.
Primer srpskog izdavača sledio je američki kolaga, uprkos nekim upozorenjima da bi islamski fanatici mogli da sabotiraju distribuciju i prodaju knjiga o Muhamedu, a zatim su romani Šeri Džons krenuli u ceo svet da bi ili preveden na više od 20 jezika i prodaju se u 40 zemalja. Posle serijala koji se bavio događajima vezanim za početak islama i položaj žena u njemu, književnica se opredelila da junakinje novog romana potraži u Evropi 13. veka, na dvorovima Provanse, Engleske, Francuske Nemačke, Sicilije.
Njenu pažnju su privukle hronike u kojima su opisana žitija četiri sestre Margarite, Eleonore , Sanče i Beatrise, ćerke grofice Beartrise Savojske i grofa od Provanse Ramona Berenžea V. Naredne tri godine Šeri Džons je istraživala istorijsku građu o njima i burnim vremenima u kojima su živele. Sve četiri sestre su bile potencijalne naslednice Provanse pošto nisu imale brata da nasledi ovaj dragulj među vazalskim državama Francuske, što ih je činilo veoma atraktivnim udavačama i sve su sklopile poliitčki dobre brakove i postale kraljice Francuske, Engleske, Sicilije i Nemačke.
Književnica ne krije da je dala sebi slobodu da izmašta neke detalje o ovim ženama koje jesu imale veliki uticaj ,ali su živele u vremenima kada su morala da se u javnosti drže po strani, ističući u prvi plan muževe ili svoje sinove pa i unuke.
Za autorku koju su, i kada je radila kao novinar, zanimale teme o položaju žzene kroz istoriju ove četiri sestre su bile pravi izazov. Džons ne krije da svoje romane piše pre svega za žene, jer one čitaju više nego muškarci i ta činjenica ne može da se promeni. "Žene te koje kupuju knjige i kada ih kupuju vole da čitaju ono što su pisale druge žene, o ženama" smatra Šeri Džons.
Za one koje zanima šta naša gošća sada priprema Džons kaže da radi na romanu o Eloizi i Abelaru, čuvenom pariskom paru iz 12. veka koji su započeli strastvenu tajnu ljubavnu vezu, koja se tragično završ

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.