Preminula Marija Crnobori

Izvor: Beta, 22.Okt.2014, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula Marija Crnobori

BEOGRAD, 22. oktobra 2014. (Beta) - Čuvena glumica i članica Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) od njegovog osnivanja Marija Crnobori preminula je u 96. godini u Beogradu, saopštio je u sredu JDP.

Rodjena je 1. oktobra 1918. godine u Banjolama kod Pule. Stručnu učiteljsku školu završila je 1942, a zatim i Glumačku akademiju u Zagrebu u klasi Branka Gavele.

Od 1941. do 1946. igrala je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a zatim u Rijeci 1946-47.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Beta <<
Godine 1947. u Beogradu je osnovano Jugoslovensko dramsko pozorište, pa je na poziv prvog upravnika Bojana Stupice, i Elija Fincija prešla u to pozorište.

Svoje najvažnije uloge ostvarila je na Velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog: Sofoklovu Antigonu, Rasinovu Fedru, Šekspirovu Ledi Magbet (Magbet) i Reganu (Kralj Lir), Geteovu Ifigeniju (Ifigenija na Tauridi).

Nagradjivana je i odlikovana najvećim priznanjima za posebna ostvarenja i životno delo, kao što su Sterijina nagrada (1968), Oktobarska nagrada grada Beograda (1960), Sedmojulska nagrada za životno delo (1974), Dobričin prsten (1992).

Godine 2009. svečano joj je dodeljena Povelja Sabora čakavskog pjesništva Žminj, a 2013. na Dan državnosti Srbije predsednik Republike Tomislav Nikolić odlikovao ju je Sretenjskim ordenom III reda.

Datum i mesto sahrane i komemoracije u Jugoslovenskom dramskom pozorištu naknadno će biti objavljeni.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.