Premijera predstave Nikole Zavišića

Izvor: B92, 15.Nov.2010, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera predstave Nikole Zavišića

Predstava "Poslednji čovek na zemlji" u režiji Nikole Zavišića, premijerno će biti izvedena 16. novembra u Bitef teatru u Beogradu.

Dramaturg na predstavi je Maja Pelević, muziku su radili Sonja Lončar i Nemanja Aćimović, koreograf je Dunja Jocić, scenograf Filip Jevtić, a igraju Anastasija Mandić, Maša Dakić, Nevena Jovanović, Nikola Vujović i Nikola Tomašević.

Reditelj Nikola Zavišić je rekao da je predstava inspirisana epizodama naučno fantastične >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << serije "Zona sumraka" Roda Serlinga, kao i delima "Rabbits", "Lost Highway", "Mullholand drive", "Inland Empire" i "Twin Peaks" Dejvida Linča, kao i da se na nekim mestima, namerno i nedvosmisleno citiraju ta dela.

"Počeli smo od ,Zone Sumraka', zašli iza granice snova do koje nas je doveo Dejvid Linč, tamo se sreli sa Kafkom i Jungom, malo se družili sa njima, pa nastavili dalje sami, svako za sebe, ali zajedno", rekao je on.

Prema njegovim rečima, kako bi ispričali priču, u predstavi se koriste dve sigurnosne kamere koje se preko video miksete uživo kontrolišu, kao i makete i lutke, zvuk i svetlo, pokret i reč.

"Ideja nam je da se bavimo nesvesnim, iracionalnim, uzbuđujućim, smešnim i strašnim slikama koje proizilaze iz svega gore navedenog, kao sakupljeno iskustvo prožeto našim ličnim zaumnim slikama i snovima", rekao je on.

Dramaturg Maja Pelević je istakla da se u predstavi, kroz neizrečeno, kroz vanvremenski prostor snova, nazire tajna koja je spojila ljude, donela na ovaj svet i koja će svakoga, u različita vremena odneti, sa njega.

Prva repriza predstave "Poslednji čovek na zemlji" biće izvedena 17. novembra, a nakon toga komad će biti uvršten u redovan repertoar Bitef teatra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.