Predstavljena nova monografija zbirke Rajka Mamuzića (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Mar.2022, 05:50

Predstavljena nova monografija zbirke Rajka Mamuzića (AUDIO)

U Galeriji likovne umetnosti Poklon zbirci Rajka Mamuzića predstavljena nova monografija te kolekcije, koju je na novi način istraživala, obradila i publikovala kustoskinja zbirke, Ana Rakić.

Srpsku posleratnu modernu, prikupljenu u poznatoj novosadskoj zbirci, sagledala je u pojmovima portreta, pejzaža, fantastičnih motiva i apartnih pojava, objedinjenih u poglavlju nazvanom "Izvan dominantnih okvira".

A pored teorijskog i muzeološkog značaja, ističe se i dizajn >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << knjige i bogatstvo ilistracija, za koji je bio zadužen Veljko Damjanović.

Ova zbirka nam govori o vezama između umetnika tog posleratnog vremena. Za njega se vezuje fenomen umetničkih grupa. Sa nekima od njih je bio u kontaktu i Rajko Mamuzić.

On je okupio umetnike mnogih krugova, sedam umetnika Beogradskog kruga i devet iz Decembarske grupe i mnoge druge.

"Poseban likovni deo publikacije se odnosi na sistematizaciju likovnog fonda zbirke Rajka Mamuzića koji se odnosi delimično na tematiku slika (portret ili pejsaž) ali tu ima i ideja fantastičnog slikarstva ili žena kao slikar ili model, odjeci soc-realizma u delima, tradicija i Vizantija kao inspiracija itd." rekla je Damjanović.

Ovom monografijom je predstavljeno 200 dela.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.