Peter Esterhazi gost Beograda

Izvor: Glas javnosti, 27.Jun.2012, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peter Esterhazi gost Beograda

Počeo je Beogradski festival evropske književnosti. Uđite u književno delo kao avanturu, kaže jedan od najznačajnih književnika današnjice, Peter Esterhazi.

Prvi Beogradski festival evropske književnosti, otvoren u Domu omladine Beograda i na njemu će do petka, 29. juna, učestvovati sedam evropskih i domaćih pisaca. Prvi gost je jedan od najuticajnijih književnika današnjice - potomak najslavnije mađarske aristokratske porodice, Peter Esterhazi, dobitnik prestižnih međunarodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nagrada i član evropskih akademija za jezik i književnost.

"Prvu sliku o Beogradu stekao sam zahvaljujući književnim delima mađarskih pisaca koji su stvarali u Srbiji. To je za mene grad pun duha, moderan, slobodan, otvoren, rodno mesto dobre književnosti i zato je važno što se ovde održava festival koji jača evropske književne veze", kaže za RTS Peter Esterhazi.

Na pitanje šta je za njega srednjoevropska književnost Esterhazi kaže da stvaralaštvo određeno istorijom.

"Brutalna prošlost je još prisutna u našoj književnosti. To nam pruža i velike mogućnosti, teme, dubinu razmišljanja. Za mene je najtipičniji srednjoevropski pisac Danilo Kiš. U njegovom delu je to snažno prisustvo istorije i forme", navodi Esterhazi.

On navodi da ne pravi eksperiment radi eksperimenta već zato što želi da istražuje nove forme, kao svaki čovek, zanatlija, inženjer, umetnik. Mađarske pisac trdi da nema lične stvari a ni čitaoci ne misle da su saznali nešto o njemu iz njegovih knjiga.

"Sve što uđe u roman je fikcija. A moja porodica jedna je od mnogih sa nesrećnom sudbinom u Istočnoj Evropi druge polovine 20. veka", kaže Esterhazi.

Na pitanje šta poručuje čitaocima kaže da svaka knjiga nešto poručuje, a ako to ne čini treba je baciti.

"Tu su prizori iz moje lične istorije neodvojivi od istorije zemlje pod diktaturom osamdesetih godina prošlog veka. Uđite u delo kao u avanturu", kaže mađarski pisac.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.