Obeležen Dan Narodne biblioteke Srbije

Izvor: RTS, 28.Feb.2018, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan Narodne biblioteke Srbije

Dan Narodne biblioteke Srbije obeležen je dodelom nacionalne nagrade "Janko Šafarik" Dragani Tipsarević, dugogodišnjoj upravnici Narodne biblioteke "Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva i otvaranjem Centra slovenskih kultura.
Narodna biblioteka Srbije je osnovana Ukazom kneza Miloša Obrenovića pre 186 godina , i bila je prva ustanova kulture u zemlji.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je rekao da slavimo rođendan "najpametnijeg deteta u porodici srpske kulture"
"Priča o Narodnoj biblioteci Srbije je priča o alteregu jednog naroda i jedne nacije. Mnogi događaji su isprepletani. Narodna biblioteka je nastala svega tri godine pre donošenja prvog Ustava Srbije – Sretenjskog ustava, i delila je sudbinu ovog naroda u vihoru istorije", podsetio je Vukosavljević.
Navodi da je Biblioteka seljena, da je obitavala u malim prostorima.
"Bila je u Kragujevcu pa u Beogradu pa ponovo u Kragujevcu pa ponovo u Beogradu gde je menjala adrese kao podstanar", naveo je ministar.
Dodaje i da je srpska kultura trajno oštećena za kulturno blago neizrecive vrednosti. 
"Rušena je i uništavana, često od strane istih autora koji su dobro znali šta rade. Zbog toga je srpska kultura trajno oštećena za kulturno blago neizrecive vrednosti", naglasio je Vukosavljević.
"Bibliotekari bolji deo srpske kulture" 
Konstatovao je da su bibliotekari bolji deo srpske kulture – vredni, pametni ljudi puni entuzijazma koji rade veoma značajan posao, često u vrlo teškim uslovima.
Ministar je rekao i da su novi depo i poboljšanje uslova rada Narodne biblioteke Srbije nasušna potreba i dodao da su preduzeti koraci u tom pravcu te da je uveren da će za nekoliko godina nacionalna biblioteka dobiti novi depo.  

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković, obraćajući se na centralnoj manifestaciji, primetio je da "čitaoce ne možemo birati, kao ni rođake".
"Od njih ne treba očekivati ništa, osim da čitav život provedu snatreći nad vašim knjigama, da parafraziram zgubidanskog Džejmsa Džojsa, koji svoje čitaoce ne zna, a spasava (u to nas, opet, ubeđuje vazdaskeptični Borhes). U stvari, pravom piscu potreban je samo onaj jedan čitalac u koga bi mogao da se zakune, da bi sve imalo smisla. Čitalac kao ispovednik? Čitalac kao ogledalo? Kao sumnjičavac? Kao Bog? Čitalac kao analfabeta?", rekao je Blašković.
Izrazio je zadovoljstvo zbog prisustva predstavnika nekoliko nacionalnih slovenskih biblioteka i otvaranja Centra slovenskih kultura, istakavši da osnovni smisao tog napora predstavljaju "međusobna prevođenja, ukrštena čitanja, komunikacija među pesničkim jezicim istog, dubokog korena".
Centar slovenskih kultura 
Narodna biblioteka Srbije slavi 186 godina postojanja i tim povodom otvoren je Centar slovenskih kultura, drugi, posle Moskve, a direktorka projekta Andreja Rihter naglašava da će on biti mesto na kome će moći da se dobiju sve informacije vezane za kulturu 13 zemalja –članica Foruma slovenskih kultura.

Narodna biblioteka Srbije je prošle godine zabeležila 12.276 novih upisanih članova, a od početka ove godine kroz čitaonicu nacionalne biblioteke prošlo je 179.160 čitalaca, među kojima je najviše studenata.
Nacionalna biblioteka čuva oko šest miliona knjiga i publikacija, zbog čega joj je neophodan novi depo, a postoji ideja i o izgradnji objekta gde bi se nalazio Muzej srpske književnosti.
U Centru u okviru Narodne biblioteke Srbije, prema rečima Rihterove, održavaće se predavanja, izložbe, filmske projekcije, radionice, sastanci sa umetnicima i naučnicima, tematski klubovi na slovenskim jezicima za odrasle i decu.
Centar je osnovao Forum slovenskih kultura, međunarodna organizacija sa sedištem u Ljubljani, koja ujedinjuje 13 država, na čijim teritorijama živi oko 300 miliona Slovena.
Članice Foruma su Srbija, Slovenija, Rusija, Belorusija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Makedonija, Poljska, Slovačka i Ukrajina.
Kao neprofitna i nevladina organizacija Forum je osnovan 2004. godine s idejom očuvanja i razvoja kulturnih vrednosti i tradicije slovenskih zemalja. 
Za cilj ima saradnju slovenskih zemalja, jačanje kulturne razmene i izradu zajedničkih projekata.
"Naša misija je oživljavanje kreativnosti slovenskih kultura. Mi gradimo mostove između država, između ustanova, između pojedinaca. Mi smo 2004, kada smo počeli da radimo, bili uvereni da se ne poznajemo dobro. Mostovi su bili prekinuti i posle 14 godina ti mostovi su ponovo tu", istakla je Rihterova u intervjuu Tanjugu."
Dragani Tipsarević nagrada "Janko Šafarik" 
Upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković uručio je na Dan te institucije nagradu "Janko Šafarik" Dragani Tipsarević, donedavnom upravniku Narodne biblioteke "Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva.
Odluku je doneo žiri, koji je radio u sastavu Mihajlo Pantić (predsednik), Ivana Dimić, Tamara Butigan, Vladislav Bajac i Ljubomir Branković.
Pantić je, obrazloživši odluku žirija, istakao da je Tipsarević od 2003. godine kada je imenovana za upravnika biblioteke "Stefan Prvevenčani", pa do 2016. kada je otišla u penziju, zajedno sa članovima kolektiva, očuvala duh tradicije i unapredila rad matične kuće.

"Pokrenula je i organizovala niz raznolikih akcija i manifestacija, učinivši da kraljevačka biblioteka postane reprezentativna prosvetiteljska ustanova koja ne služi na čast samo regionalnoj zajednici, nego i celoklupnoj nacionalnoj kulturi", rekao je Pantić.
Istakao je da je Narodna biblioteka iz Kraljeva postala tokom minulih godina središna kulturna ustanova tog kraja Srbije zahvaljujući, znatnim delom, profesionalnim i organizacionim sposobnostima Dragane Tipsarević, i "ne u manjoj meri, njenom danonoćnom entuzijastičnom angažmanu u obezbeđivanju optimalnih uslova za delovanje institucije na čijem se čelu godinama nalazila".
Tipsarevićeva je u prigodnoj besedi, rekla da "kada ste godinama na čelu biblioteke u Kraljevu koja u temelju sažima povlašćenu geografiju - blizinu svete Žiče, a u nazivu ime prvog srpskog kralja i pisca, kada među zaposlenima imate imena koja vrhune srpskom književnošću, kada iz vaše kuće knjiga svake godine izlepršaju nove, sa znakom Povelje, postajete svesni da ste dužni, najbolje što umete, da gradite i sabirate".
"A onda kada vam sabirci nemaju zbira, dužni ste da svaku nepriliku shvatite kao golemu priliku i podsticaj da uradite najviše što možete, ma kojim aršinima to kasnije procenjivano, jer Biblioteka vam postaje jedina moguća mera", dodala je Tipsarevićeva.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

DAN NARODNE BIBLIOTEKE Otvoren Centar slovenskih kultura, nagrada "Janko Šafarik" pripala Dragani Tipsarević

Izvor: Blic, 28.Feb.2018

Danas je povodom 186. rođendana Narodne biblioteke Srbije (NBS) uručena nagrada “Janko Šafarik” Dragani Tipsarević. Svečanu besedu, pod okriljem tog renomiranog zdanja, održao je pisac Vladimir Pištalo i otvoren je Centar slovenskih kultura.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.