OTVOREN PALIĆKI FESTIVAL Ovacije za Miru Banjac i Slavka Štimca

Izvor: Blic, 16.Jul.2017, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTVOREN PALIĆKI FESTIVAL Ovacije za Miru Banjac i Slavka Štimca

- Uzbuđen sam i velika mi ja čast što sam dobitnik nagrade "Aleksandar Lifka" - rekao je Slavko Štimac proglašavajući festival otvorenim.

Prepuno gledalište letnje pozornice na Paliću ovacijama je ispratilo svečani trenutak u kome čuvena Mira Banjac, predsednica Saveta festivala uručuje svom maestralnom kolegi nagradu za životno delo "Aleksandar Lifka".

Prethodno, aplauzom ispraćen, Štimac je govorio o tome kako je sa Mirom igrao u nekoliko filmova, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mu je u par navrata igrala majku, što su gledaoci ispratili i smehom, zatim o velikim pionirskim poduhvatima subotičana Lifke u svetu filma...

- Lifka je za kinematografiju puno značio, ljudi koji su mi nagradu dali znače mnogo znače toliko mnogo za kinematografiju a kinematografija je moj život - kazao je proslavljeni glumac.

Pre nego što mu je uručila priznanje Mira Banjac je, između ostalog, kazala: "Godine su mi dozvolile da budem svedok Štimčevog glumačkog odrastanja, sazrevanja, dosezanja vrhova. Tvoj umetnički put je otvoren, pa putuj i budi srećan".

Oboje su posebno naglasili kvalitet, renome, važnost i značaj Festivala evropskog filma Palić o čemu je hvale vredno, upečatljivo i jezgrovito govorila i zamenica gradonačelnika Subotice, Horvat Timea, napominjući i da je taj, sada jedan od najznačajnijih festivala u ovom delu Evrope mesto gde smo odrastali i učili se pravim vrednostima.

Nakon otvaranja, van konkurencije, prikazan je dobitnik Zlatnog medveda za najbolji film na Filmskom festivalu u Berlinu - mađarska ljubavna priča "Na duši i telu" rediteljke Ilidike Enjedi.

Festival traje do 22 jula a obuhvata preko 80 filmova u deset selekcija.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.