Otvoren Festival na Paliću (VIDEO)

Izvor: Mondo, 16.Jul.2017, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren Festival na Paliću (VIDEO)

Glumac Slavko Štimac, ovogodišnji domaći dobitnik nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, otvorio je na Letnjoj pozornici 24. Festival evropskog filma Palić, u okviru koga će do 15. jula biti prikazano

Štimcu je tom prilikom nagradu uručila počasna predsednica Saveta festivala Mira Banjac.

"Slavko, godine si mi dozvolile da budem saputnik tvog glumačkog odrastanja sve do ovog vrha. Palićki festival mi je učinio zadovoljstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i čast da ti predam ovu veliku nagradu. Tvoj umetnički put je otvoren pa putuj i budi srećan, jer si to zaslužio", rekla je Banjac.

Štimac je zahvalio Miri Banjac, "velikoj glumici, divnom čoveku", koja mu je više puta igrala majku, od koje je mnogo naučio i koja je imala posebno mesto u njegovom životu i karijeri.

"Mislio sam da neću biti uzbuđen, ali imam malu tremu. Velika mi je čast da dobijem nagradu koja nosi ime jednog od pionira svetske kinematografije, a vi Subotičani ste imali čast da bude vaš sugrađanin", rekao je Štimac primajući nagradu.On je istakao da je kinematografija njegov život i da mu dodatnu čast čini to što su mu nagradu dodelili ljudi koji su takođe profesionalno vezani za film.

"Dobio sam još jednu čast - da proglasim Festival evropskog filma otvorenim. Uživajte narednih dana u ovom prazniku filma", rekao je Štimac.

Izvor: Tanjug

Prisutne, koji su ispunili Letnju pozornicu, pozdravila je i zamenica gradonačelnika Subotice Timea Horvat koja je, ukazavši na konstatan razvoj Festivala evropskog filma od 2003. kada je dobio status evropskog festivala, istakla je da je ta manifestacija posebno važna za Subotičane i da je utemeljila evropske kulturne vrednosti, bila mesto uz koje su odrastali i učili se pravim vrednostima.

Palićki festival je prema njenim rečima više od filmskog festivala, to je i muzika i turizam i međuregionalna saradnja, simbol Subotice koja kao i sam festival slavi različitosti.

Horvat je dodala i da Festival evropskog filma karakteriše sjajna publika, tradicija i dobar glas koji ga prati izvan granica zemlje.

U okviru ceremonije svečanog otvaranja predstavljen je internacionalni žiri u sastavu rumunski reditelj Kristi Puju (predsednik), poznati srpski glumac Nikola Đuričko, reditelj Gust Van Den Berge, selektorka i producentkinja Luiz H. Johansen iz Danske i hrvatska glumica Tihana Lazović.

Žiri će u okviru Glavnog takmičarskog programa dodeliti nagrade "Zlatni toranj" za najbolji film i "Palićki toranj" za najbolju režju.

Posetiocima je predstavljen i međunarodni žiri kritike, koji će odlučivati o najboljim filmovima iz takmičarskog programa "Paralele i sudari", u sastavu: Marta Balaga iz Helsinkija, Janka Požonj iz Budimpešte i Ivan Velisavljević iz Beograda.

Nakon svečanog otvaranja van konkurencije prikazan je dobitnik Zlatnog medveda za najbolji film na Filmskom festivalu u Berlinu - mađarska ljubavna priča "Na duši i telu" rediteljke Ilidike Enjedi.

Pre projekcije publici se obratila glavna glumica u filmu Aleksandra Borbelj, koja je pešaka prešla granicu, ostavivši kolonu vozila iza sebe kako bi stigla na otvaranje.

"Srećna sam zbog nagrade u Berlinu. Retko se snimaju filmovi i svoju kreativnu energiju mogu da izrazim samo u pozorištu. Bilo je veliko iznenađenje i veliko zadovoljstvo dobiti nagradu. Nadam se da će publika gledati film dušom i telom", rekla je Borbelj.

Glavni takmičarski program Festivala evropskog filma Palić obuhvatiće 12 filmskih ostvarenja, koja su osvajala značajne nagrade na velikim festivalima, ali i privukla pažnju publike širom Evrope.

Pored pomenutog "Na duši i telu", tu je i "Bez ljubavi" ruskog reditelja Andreja Zvjaginceva, "Jupiterov mesec" renomiranog mađarskog reditelja Kornela Mundrucua, "Kratki izlet" hrvatskog reditelja Igora Bezinovicća, "Axolotl Overkill", debitantski film nemačke rediteljke Helen Hegeman.

Na programu će biti i film "Fortunata" koji je režirao poznati glumac Serđo Kastelito, novo ostvarenje Mišela Azanavisijusa "Siloviti", "Tragom kostiju" poljske rediteljke Agnješke Holand, zatim "Ana, ljubavi moja", ljubavna drama rumunskog reditelja Kalina Petera Necera, "Nežna žena", novi film ukrajinskog reditelja Sergeja Loznice, kao i "Park" u režiji Sofije Eksarčou.

Program će zatvoriti 21. jula van konkurencije film Bojana Vuletića "Rekvijem za gospođu J".

Takmičarski program "Paralele i sudari", posvećen geografskom, sociološkom i kulturološkom prostoru Istočne Evrope, predstaviće 10 naslova nastalih u periodu između dva festivalska izdanja, a u fokusu festivala ove godine je hrvatska kinematografija.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Štimac: Nikad sebe nisam doživljavao važnim

Izvor: B92, 16.Jul.2017

Ovogodišnji dobitnik nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, glumac Slavko Štimac kaže da nikada sebe nije doživljavao preterano važnim, specijalnim i da svaki čovek mora da bude skroman, jer visoko mišljenje o sebi nije dobro...Prvu ulogu je ostvario sa 12 godina...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.