Mirjna Karanović danas dobija Žanku Stokić

Izvor: Glas javnosti, 06.Mar.2011, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirjna Karanović danas dobija "Žanku Stokić"

BEOGRAD - Glumici Mirjani Karanović danas će na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu biti uručena nagrada "Žanka Stokić".

Žiri, u sastavu: glumica Mira Stupica (predsednik), glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Manojlo Vukotić, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović, dramski pisac Dušan Kovačević i prošlogodišnji laureat Dara Džokić, jednoglasno je doneo odluku o ovogodišnjem laureatu.

Nagradu "Žanka Stokić" osmi put dodeljuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Narodno pozorište u Beogradu i "Večernje novosti" za glumačku ličnost koja je obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza.

U obrazloženju žirija navedeno je da je Karanovićeva, svojim glumačkim umećem i nespornom sveukupnom harzimom, u potpunosti zaslužila priznanje koje nosi ime najmarkantnije glumice prve polovine prošlog veka.

Žiri smatra da je Karanovićeva "izgradila svoju umetničku karijeru otelovljujući likove žena sa margine društva, a iz centra života, iz središta žive stvarnosti, bez kojih se više ne može zamisliti novija istorija našeg pozorišta i filma".

"Mnogobrojne likove, koji su u njenom tumačenju iz sveta imaginacije uvedeni u našu svest kao činjenice stvarnosti, uspela je da uzdigne na nivo tragičnosti koji povezujemo sa Antigonom, Alkestidom ili Ledi Magbet", dodaje se u obrazloženju.

Žiri je ocenio da je u raznovrsnosti repertoara Mirjana Karanović uspevala uvek da premosti jaz između udaljenih stvarnosti u kojima njeni likovi žive i svima podari jedinstven pečat univerzalnosti.

Tokom gotovo tri decenije odigrala je oko 70 uloga u filmu i televizijskim serijama.

Glavne uloge je ostvarila u kultnim filmovima "Petrijin venac", "Pad Italije", "Život je lep", "Otac na službenom putu", "Na putu za Katangu", "Vreme čuda", "Sabirni centar", "Mala", "Bolje od bekstva", "Podzemlje", "Bure baruta", "Život je čudo", "Grbavica".

Igrala je u više TV serija, među kojima su "Otvorena vrata", "Vratiće se rode" i druge.

Dobitnik je gotovo svih najznačajnijih glumačkih nagrada i priznanja: dve Sterijine nagrade, dva Zlatna ćurana na Festivalu "Dani komedije" u Jagodini, dva Grand Pri priznanja na Filmskom festivalu u Nišu, nagrade na "Borinim pozorišnim danima", "Vršačkoj pozorišnoj jeseni", Svečanostima "Milivoje Živanović"...

Među inostranim priznanjima su dve Zlatne arene na Festivalu u Puli, Zlatni lovorov venac na Festivalu MES u Sarajevu, nagrada EU Filmskog festivala u Austriji, nagrada "Acrors Mišion" na Artfilm festivalu u Slovačkoj, nagrada Zlatni medved na Festivalu u Berlinu.

Pored umetničkog rada i društvenog angažmana kome je posvećena kao nezavistan umetnik, Karanovićeva predaje na Akademiji umetnosti u Beogradu, gde je i dekan. Tu dužnost obavlja od 2009. godine i to po drugi put. Na toj funkciji bila je i od 2001. do 2003. godine.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mirjana Karanović dobija nagradu

Izvor: RTS, 06.Mar.2011

Glumici Mirjani Karanović danas će, na svečanosti u Narodnom pozorištu, biti uručena nagrada "Žanka Stokić". ..Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, glumici Mirjani Karanović danas će  biti uručena nagrada "Žanka Stokić"...U obrazloženju žirija navedeno je da je Karanovićeva...

Nastavak na RTS...

Mirjani Karanović nagrada "Žanka Stokić"

Izvor: Večernje novosti, 06.Mar.2011

Glumici je, na svečanosti u nacionalnom teatru, uručena prestižna nagrada "Žanka Stokić" koju dodeljuju Narodno pozorište, opština Požarevac i "Večernje novosti"

Nastavak na Večernje novosti...

Scena je moje kraljevstvo

Izvor: Blic, 07.Mar.2011, 01:35

BEOGRAD - Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta juče je svečano uručena nagrada „Žanka Stokić” Mirjani Karanović. U obrazloženju žiri ističe njenu „glumačku ličnost koja je obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza”...Svečanost...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.