Masinisa Selmani: Podeljeni svetovi

Izvor: Arte, 16.Okt.2018, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masinisa Selmani: Podeljeni svetovi

Muzej afričke umetnosti otvara samostalnu izložbu radova francusko-alžirskog umetnika Masinise Selmanija: "Podeljeni svetovi". Izložba se otvara u četvrtak, 18. oktobra u 19 časova u Muzeju afričke umetnosti (Andre Nikolića 14, Senjak).

Radovi Masinise Selmanija, nastaju upotrebom jednostavnih sredstava poput novinske fotografije, belog lista papira i grafitne olovke/bojice, stvarajući apsurdne situacije i komentare na kompleksnost sveta u kome živimo. Postavlјene na >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << dominantno belu pozadinu, Selmanijeve zamišlјene scene pružaju kritiku mehanizma javnih medija – novinara, političara, poznatih ličnosti – ali i njihovog uticaja na običnog čoveka. Postupkom i izrazom koji su njemu svojstveni Masinisa Selmani ističe podvojenost svetova u kojima se svi mi nalazimo – onog medijskog, koji konstruišu različiti oblici moći, i onog opštelјudskog, humanog, u kome se svi mi (pro)nalazimo.

Masinisa Selmani je višestruko nagrađivan umetnik: dobio je posebnu nagradu na 56 Bijenalu u Veneciji, a časopsi Le monde ga je 2015. godine proglasio jednim od pet najboljih umetnika afričkog porekla. Njegovi radovi se danas nalaze u privatnim i zbirkama velikih evropskih muzeja.

Kustos izložbe: Ivana Vojt

Asistent kustosa: Ana Knežević

Prateći programi uz izložbu:

Petak, 19. oktobar 2018, u 18:00

PREISPITIVANJE MEDIJSKE MAŠINERIJE KAO SAVREMENA UMETNIČKA TENDENCIJA

Razgovor sa umetnikom Masinisom Selmanijem i Boškom Prostranom, članom umetničkog dua Doplgenger (http://www.doplgenger.org/)

Razgovor moderira: Ana Knežević, istoričarka umetnosti (MAU)

Ulaz besplatan

*Razgovor se vodi engleskom jeziku

Subota, 20. oktobar 2018, 12:00 (podne)

JAVNO VOĐENJE MASINISE SELMANIJA KROZ IZLOŽBU „PODELJENI SVETOVIˮ

Ulaz besplatan

*Vođenje je na engleskom jeziku

VIŠE INFORMACIJA: https://www.museumofafricanart.org/sr/61-vesti/najava-doga%C4%91aja/1439-podeljeni-svetovi-otvaranje-samostalne-izlo%C5%BEbe-masinise-selmanija.html

Nastavak na Arte...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.