Ilja Kostov: Akvatinte

Izvor: Arte, 16.Okt.2018, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilja Kostov: Akvatinte

U četvrtak 18. oktobra u 19 časova u Prodajnoj galeriji Beograd, otvara se izložba Ilije Kostova, pod nazivom, "Akvatinte". Izložba traje do 5. novembra, 2018. godine.

Ilija Kostov (1941, Skoplje) diplomirao je na  Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1966. godine u klasi prof. Ljubice Cuce Sokić. Postdiplomske studije završio je na istom fakultetu. Izložba grafika izvedenih u tehnici akvatinta u boji koncipirana je kao prikaz grafičkih istraživanja  ovog umetnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << u poslednje dve decenije.

Kao respektabilno stvaralačko biće Kostov je, rekao bih, neka vrsta harmonične sinteze Ničeovog dionizijskog i apolonskog poriva: afiniteta za onu kurzivnu, talasastu, Hogartovu liniju lepote (liniju ženskih leđa!) i za racionalni, dozirani geometrizam elemenata i forme. To se vidi i oseća u faznim ciklusima opsedajućeg motiva. A tim ciklusima iz potaje dominira jedan delikatan, alegorično-sofisticirani, ezopovski jezik basne sa životinjama i pticama kao protagonistima diskretnih autorovih ideja i poruka zabludelom društvu i čovečanstvu ( bez eksplicitnih političko-propagandnih i militantnih pamfleta).

Intencionalni, strukturni i semantički poredak njegov dela i aluzivna retorika njegovih ikoničkih znakova apsolutno svedoče da je Ilijin afinitet tako reći genski predisponiran za ono tipično slikarsko, pa kad se radi o grafici, otud i njegov izbor akvatinte sa ecovanjem površine i, zatim, osetljivim nijansiranjem u doradi šaberom (strugačem) pri čemu, katkad, eto i nostalgije za trećom dimenzijom, za punom plastikom, poput onog briljantnog prikaza nogu balerina sa nijansiranim sfumatima plastike (inače tipičnim za mecotintu). Dekorativnu notu velikih površina Ilija efikasno neutrališe kontrastima valera i ekspresivnim (uglastim) formulacijama detalja, pa otisak često ima fizionomiju i štimung kompaktne a razuđene amizantne arabeskne kompozicije kao ,,estetskog predmeta” par excellence! Sve je to u znaku optimalnog balansa aluzivno-figurativnog i apstraktnog elementa u službi kultivisane, negovane likovnosti.

 Kosta Vasiljković, istoričar umetnosti i art kritičar (iz predgovora kataloga)

Nastavak na Arte...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.