Ko (treba da) bira Ninov roman godine

Izvor: RTS, 21.Jan.2020, 07:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko (treba da) bira Ninov roman godine

Roman "Pas i kontrabas" Saše Ilića proglašen je za Ninov roman godine, saopštio je juče žiri. Dan ranije, grupa pisaca, među kojima su neki raniji dobitnici, pozvala je na bojkot Ninove nagrade.
Vladimir Tabašević, dobitnik Ninove nagrade za 2018. godinu i jedan od potpisnika poziva na bojkot Ninove nagrade, kaže da roman Saše Ilića nije bio najbolji u konkurenciji. Smeta mu kontekst u kom je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << roman nagrađen.

Tabašević smatra da dugo postoji kulturna hegemonija u dodeli Ninove nagrade. On je imao strategiju.
"Kulturna hegemonija dugo postoji i ja sam imao strategiju da se postavim naspram nje, da je subvertiram: Da primim nagradu, pa da je prosledim nekome koga smataram da je zavređuje i da deo novca tamo usmerim i prokažem one koji se predstavljaju kao kulturni hegemoni, carevi koji su goli", rekao je Tabašević u emisiji "Oko" RTS-a.
Aleksandar Gatalica je dobitnik Ninove nagrade za roman godine 2012. On je čitao roman Saše Ilića, ali ga nije pročitao do kraja.
"Ambiciozno je pisan, ali nije problem u romanu, već onome što je izvan korice romana", rekao je Gatalica, koji je juče ujutru na sajtu RTS-a predložio rešenje za ovogodišnju dodelu nagrade.
"Predložio sam da se raspusti žiri i da se sledeće godine dodele dve Ninove nagrade, jer je žiri nekompetentan, u njemu su relativni početnici u ocenjivanju romana godine i mislim da je velika zabluda da svaka osoba iz kulture može da procenjuje roman godine. Mislim da čak ni ja nisam kompetentan, iako sam pisac", rekao je Gatalica. 
Kaže da ne treba da postoje "porodice".
"Mislim da je upadljivo koliko je nagrada u porodici, a ne treba da bude nikakvih proodica. Danas sam vrlo ovlašno gledao po internetu. Ilić i Teofil Pančić, iako on nije glasao za njega, ali glasao je za taj milje, pojavljuju se u Peščaniku, u Autonomiji, u Krokodilu. Suviše je sumnjivo. Zar nije bolje da ne bude sumnje?", pita Gatalica.
On nudi i foto-robot člana žirija: Osoba koja prepoznaje roman i glasa uprkos tome što je protiv njegovih političkih nazora i što ga nikad ne bi stavio na policu.
Ističe i da je problem što pisci namenski pišu za neki žiri. Tako je naveo da je jedan od članova prošlogodišnjeg žirija Lani Bastašić rekao da treba da nastavi tako da piše i da će onda dobiti Ninovu nagradu. Tako ne sme da bude, poručuje Gatalica.
Prebrojavanje krvnih zrnaca Urednik kulture u NIN-u Dragan Jovićević kaže da već osam godina, koliko on radi u tom nedeljniku, postoji polemika uoči dodele nagrade.
"Ja sam navikao i pre toga, kada sam radio u Danasu, na tu buru koja postoji od kada se dodeljuje nagrada, uvek se prebrojavaju krvna zrnca, da li ima žena, sa koje strane Drine su...", rekao je Jovićević.
Objašnjava da je procedura izbora žirija uvek ista.
"Ja predlažem kolegijumu članove žirija, pa ih kolegijum bira. Nikad nije bilo problema. Prethodnim članovima su ove godine istekli mandati, predložio sam nekoliko imena, a izabrali su ih članovi kolegijuma u kom su Milan Ćulibrk, Vesna Mališić, Jelena Stevović i ja", objasnio je Jovićević.
Kaže da članovi žirija ispunjavaju određene kriterijume – bave se pisanom rečju, prate književnost, pažljivi su čitaoci i znaju da donesu sud.
Jovićević je ukazao i da su mnogi od onih koji su pozvali na bojkot poslali svoje romane, odnosno kandidovali ih za Ninovu nagradu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.