Ko garantuje da neće prodavati muzejske eksponate

Izvor: B92, 22.Apr.2015, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ko garantuje da neće prodavati muzejske eksponate"

Preduzeće Avala film, nekada naša najveća producentska kuća, prodato je na aukciji održanoj u Agenciji za privatizaciju za 980 miliona dinara stranoj kompaniji "Film Way".

Dok je trajala aukcijska prodaja, ispred zgrade Agencije protestovali su studenti Fakulteta dramskih umetnosti i filmski umetnici, koji traže da se veliki filmski fond izuzme iz prodaje.

Od danas Avala film više ne postoji. Posle četiri godine stečaja i finansijskog posrtanja, novi vlasnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preuzima upravljanje nad nekadašnjim gigantom jugoslovenske kinematografije. U prodaju je uključen ceo filmski katalog Avala filma, koji obuhvata više 200 igranih i 400 dokumentarnih filmova. Upravo to je razlog protesta filmskih radnika ispred Agencije za privatizaciju.

Povodom prodaje Avala filma reditelj Srdan Golubović je rekao:

“Ko može da nam garantuje da se sutra neće prodavati eksponati iz Narodnog muzeja ili knjige iz Narodne biblioteke i ko može uopšte da nam kaže da ovu državu ili društvo uopšte interesuje očuvanje nečega što je srž kulturnog ili nacionalnog identiteta?”

Dejan Petrović, pravni zastupnik konzorcijuma “Film Way”, rekao je:

“U prvoj fazi dovešćemo u red ono što je najbrže moguće, u drugoj je planirana izgradnja još jednog studija od 5.000 kvadrata, koji nedostaje ovom prostoru. Tom investicijom, obezbedićemo uposlenost svih kapaciteta u narednih najmanje pet godina, i to filmovima koji su već u planu. Produkcija od pet do 10 filmova godišnje, i očekivanje da će u Srbiji, kao u zemljama iz okruženja, biti usvojen zakon o poreskim olakšicama za strane producente, čine biznis plan konzorcijuma realnim”.

Autorka filma "Cinema komunisto" Mila Turajlić kaže da bi država trebalo da ima interes da ulaže u nadogradnju duha jednog društva.

“Ja imam ozbiljan problem sa tim da Ministarstvo kulture misli da treba da živimo pod diktatom tržišta. Jer, onda ispada da i balet i opera i sve druge stvari ne treba da budu subvencionisane od strane države, pa na kraju krajeva ni filharmonija.”

Posle sedam decenija postojanja Avala film je prestao da postoji. Novi vlasnik navodi da e nastaviti filmsku produkciju. Da li će tako i ostati, ili će u jednom trenutku shvatiti da mu je isplativije da ovde napravi poslovno-stambeni kompleks, pokazaće vreme.

O ovój temi je u Vestima TV B92 govorio i direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, koji je izrazio zabrinutost po pitanju filmske arhive Avala filma.

“Ne sumnjam u dobre namere novog vlasnika Avala filma, ali sudeći po iskustvu koje smo imali sa Beograd filmom, imam oprez zato što su pored samo kompanije prodata i prava za mnoge filmove, od kojih se veliki broj nalazi i u Kinoteci. Novi vlasnik je sada praktično vlasnik svih filmova koje su nastali u Avala filmu i sa njima može da radi šta god želi”, rekao je Zelenović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.