Ken Louč otvara Palićki festival

Izvor: Glas javnosti, 19.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ken Louč otvara Palićki festival

Petnaesto po redu izdanje Palićkog festivala evropskog filma otvoriće večeras u prelepom ambijentu kamene letnje pozornice okružene šumom jedan od najznamenitijih filmskih autora današnjice. Britanski majstor socijalne drame Ken Louč, dobitnik Zlatne palme za film „Vetar koji njiše ječam“, kojim je 2006. godine neposredno posle Kanskog festivala otvoren Palićki festival, zadržaće se kratko (putuje u nedelju), a na otvaranju će mu se pridružiti ministar kulture Nebojša Bradić. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Prvi film koji će biti prikazan na Letnjoj pozornici, ali van konkurencije „Peščanik“ je ostvarenje mladog subotičkog reditelja Saboča Tolania inspirisano životom i delom Danila Kiša. Prvi film u trci za nagradu Limunovo drvo izraelskog reditelja Erana Riklisa biće prikazan od 23 časa. Eran Riklis dolazi na festival, koji će ove godine okupiti autore, uglavnom mlade umetnike, zapažene na međunarodnoj sceni.

Dobitnik novoustanovljene nagrade Andergraund spirit je Ef Ži Osan. Ova nagrada će se dodeljivati autoru čiji se filmovi prikazuju u sve atraktivnijem programu „Mladi autori Evrope“ na otvorenoj sceni kraj Jedriličarskog kluba. Francuskom reditelju, čiji ćemo kratki film „Nebo se pomračilo“, prikazan na ovogodišnjem Kanskom festivalu, videti na Paliću, nagradu će uručiti predsednik Saveta festivala glumac Branislav Lečić.

Festival „Palić 2008“ zatvoriće reditelj Goran Paskaljević koji je, zajedno sa Kenom Loučem, domaći dobitnik nagrade „Aleksandar Lifka“. Priznanje koje nosi ime subotičkog pionira pokretnih slika dodeljuje se za celokupni opus i doprinos evropskoj kinematografiji. Do 25. jula i kraja festivala videćemo ukupno 70 filmova svrstanih u osam programskih celina. Za gran pri i ostale nagrade takmiči se 11 filmova u glavnom programu. Na Festivalu ćemo videti i novi film Stefana Arsenijevića „LJubav i drugi zločini“, koji je premijerno prikazan na Berlinskom filmskom festivalu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.