Izložba o Milutinu Milankoviću

Izvor: Politika, 27.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba o Milutinu Milankoviću

U Galeriji SANU naredna tri meseca postavka o delu poznatog naučnika

Povodom 130 godina od rođenja Milutina Milankovića, naučnika svetskog glasa, u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu, danas u 18 časova, biće otvorena izložba pod nazivom „Kanon Milutina Milankovića” autora akademika Đorđa Zlokovića i dr Aleksandra Petrovića.

Maštovita i upečatljiva postavka, koju je osmislila arhitekta Ljiljana Radosavljević, ima za cilj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da širokoj publici na razumljiv i zanimljiv način prikaže svestranu istraživačku ličnost i dostignuća Milutina Milankovića (1879-1958), geofizičara koji je rešio tajnu ledenog doba, uspostavio temelj savremene klimatologije, predložio reformu gregorijanskog i julijanskog kalendara i dao niz značajnih građevinskih ostvarenja.

Izložba će pružiti uvid u teoriju ledenih doba i „Milankovićeve cikluse”, naučnikovo školovanje na Građevinskom fakultetu u Beču, rad na kapitalnom „Kanonu” (jedan primerak rukopisa „preživeo” je bombardovanje štamparije 1941), a za posetioce će biti rekonstruisana i Milankovićeva radna soba i otkriven delić njegovog misaonog sveta, između ostalog, omiljeni likove iz opera i literature"

– Javnost zna da je Milutin Milanković veliki naučnik a ova postavka će, na pristupačan način, osvetliti i zbog čega je to tako i na čemu počiva njegova teorija. Nema mesta na svetu gde Milankovićeve teorije nisu potvrđene: bilo na dnu okeana, na vrhovima planina, usred pustinja. Pokazaćemo trodimenzionalne modele i objasniti način delovanja „Milankovićevih ciklusa”, i predstaviti obrazovni softver za učenje njegove teorije, rekao je Aleksandar Petrović, autor izložbe.

– Milutin Milanković je bio prvi koji je omogućio egzaktnu rekonstrukciju klimatske prošlosti Zemlje i stvorio mogućnost da se predviđaju budući klimatski uslovi na našoj planeti. Najveće priznanje koje je kao naučnik dobio nije vezano za nagrade već za činjenicu da se današnja nauka o Zemlji ne može zamisliti bez citiranja teorije glacijalnih perioda i „Milankovićevih ciklusa”. Oni su ušli u naučnu terminologiju, kao Darvinova teorija ili Keplerovi zakoni, što dovoljno govori za sebe, rekao je Petrović.

Izložba u SANU ostvarena je uz finansijsku podršku Ministarstva kulture, a u njenoj organizaciji sarađivali su brojni naučnici, poštovaoci i sledbenici Milankovićevog dela, iz celog sveta. Izložbu će svečano otvoriti predsednik SANU Nikola Hajdin, a kao predstavnici inostranih gostiju na otvaranju će govoriti Helmut Rehberger, prodekan Građevinskog fakulteta iz Beča, i Fabricio Antonioli, istraživač iz Instituta ENEA iz Rima, koji će sutra, u podne, u Galeriji SANU održati predavanje, na engleskom jeziku, na temu „Podvodni stalagmiti na ostrvu Arđentarola kao potvrda Milankovićeve teorije”. Izložba može da se pogleda u naredna tri meseca, a autor ilustrovanog kataloga na 360 strana je Aleksandar Petrović.

M. Sretenović

------------------------------------------------------

Predavanje, knjige"

U okviru ciklusa „Na tebi je da otkriješ svemir – 2009. Međunarodna godina astronomije” sutra u 18 časova, u Maloj sali Kolarčeve zadužbine, dr Zoran Knežević, direktor Astronomske opservatorije u Beogradu, održaće predavanje na temu Milutin Milanković – Kanon osunčavanja”. Podsetimo i da Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Beograda od 1997. godine izdaje Izabrana dela Milutina Milankovića, na čijem priređivanju radi Aleksandar Petrović. Do sada je objavljeno osam, od planiranih deset knjiga.

[objavljeno: 28/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.