Izložba Smrt vreba Danijela Babića (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2021, 12:33

Izložba "Smrt vreba" Danijela Babića (AUDIO)

Nova izložba u galeriji udruženja likovnih umetnika Vojvodine – slike, kolaži i skulpture Danijela Babića, jednog od omiljenih novosadskih umetnika, nazvana je „Smrt vreba“.

Prepoznatljiv umetnički rukopis, jarke boje uokvirene crnom konturom i izvesna brutalnost u temi, ali relaksirana humorom i strip ikonografijom, čine radove Danijela Babića naizgled dekorativnim, ali uvek uzbudljivim, kritičkim i ironičnim.

Na novim radovima Danijel Babić varira temu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smrti, tačnije motiv lobanje: od poigravanja sa remek-delima istorije umetnosti, preko lobanje naslikane u pikselima, u fluorescentnim bojama reklama ili, pomalo zastrašujuće, na ogledalu. Čak i publici daje priliku da se igra motivom smrti i nacrta svoju ideju zadate teme. Ipak, tema koja nas poslednjih godinu dana prati i užasava, nema direktne veze sa pandemijom i njenim posledicama, kaže Babić.

"Pokušavao sam da motiv lobanje kao smrti učinim na način da ne bude banalan" rekao je Babić. Ovo je još samo jedno podsećanje na našu prolaznost ali se trudi, dodao je, da ubaci i malo humora jer je inače dosadno.

Nova izložba predstavlja seriju radova, kako kaže autor, na nađenim, bačenim, dobijenim ili kupljenim manekenskim lutkama, kao i na reklamnim banerima i odbačenim reklamnim materijalima.

Danijela Babića znamo kao doslednog slikara, sa povremenim ekskurzijama u strit art ili asemblaž. Na ovoj izložbi predstavio se i kao vajar.

Još jedna Babićeva doslednost je status samostalnog umetnika, nepredvidiv i nesiguran, ali položaj koji mu, kako kaže, pruža mogućnost da radi i živi sa ljudima sa kojima se dobro oseća.

Izložba „Smrt vreba“ Danijela Babića biće otvorena u galeriji udruženja likovnih umetnika Vojvodine do 8. oktobra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.