Gatalici i nagrada Meša Selimović

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2013, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gatalici i nagrada "Meša Selimović"

BEOGRAD -

Aleksandar Gatalica je dobitnik jubilarne 25. nagrade "Meša Selimović" za roman "Veliki rat", koji je najbolja knjiga u 2012, saopštio je danas jedan od osnivača nagrade, novinar kulturne rubrike Večernjih novosti Dragan Bogutović.

On je u velikoj sali Vukove zadužbine saopštio rezultate glasanja Velikog žirija, u kojem je ove godine bilo 50 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara svih generacija koji su predložili 95 naslova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Gatalica, čiji je roman objavio izdavač "Mono i Manjana", ubedljivo je pobedio sa 19 glasova, na drugom mestu je Laslo Blašković sa romanom "Posmrtna maska" sa 13 glasova ("Arhipelag"), a slede "Ep o vodi" Enesa Halilovića, koji je dobio 11 glasova ("Albatros plus") i "All inclusive" Ljubice Arsić sa 10 glasova ("Laguna")...

Nagradu, koja će laureatu biti uručena 5. marta u Narodnom pozorištu, dodeljuje kompanija Novosti, a sastoji se od plakete-reljefa sa likom Meše Selimovića, povelje i novčanog iznosa.

Galatici je za ovaj roman pripala i Ninova nagrada za najbolji roman u prošloj godini.

Večernje novosti od 4. februara objavljuju izbor svakog od kritičara u žiriju, a do pobednika se dolazi sabiranjem njihovih glasova.

Prvu nagradu "Meša Selimović" 1988. godine podelili su Milorad Pavić za delo "Predeo slikan čajem" i Dubravka Ugrešić za knjigu "Forsiranje romana reke".

Najviše uspeha u protekle 24 godine, kako podsećaju Novosti, u trci za nagradu "Meša Selimović" imali su prozni pisci, ali su devetorica pesnika uspela da ponesu titulu autora knjige godine.

Od romansijera nagradu "Meša Selimović" dobili su Slobodan Selenić ("Timor mortis"), Svetlana Velmar Janković ("Lagum"), Radoslav Petković ("Sudbina i komentari"), Antonije Isaković ("Gospodar i sluge"), Dobrica Ćosić ("Vreme vlasti"), Goran Petrović ("Opsada crkve Svetog Spasa"), Dobrilo Nenadić ("Despot i žrtva"), Radovan Beli Marković ("Limunacija u Ćelijama"), Danilo Nikolić ("Jesenja svila"), Miro Vuksanović ("Semolj zemlja"), Dragan Velikić ("Ruski prozor"), Vladan Matijević ("Vrlo malo svetlosti").

Dve decenije od dodele prve nagrade, priznanje je ponovo otišlo u ruke dvojice autora - Petra Sarića ("Sara") i Vladimira Kecmanovića ("Top je bio vreo").

Prvi pesnik, dobitnik Mešine nagrade bio je 1992. Ivan V. Lalić za zbirku "Pismo". Pesnici - laureati sledećih godina bili su Dragan Jovanović Danilov ("Živi pergament), Milosav Tešić ("Sedmica"), Rajko Petrov Nogo ("Nedremano oko"), Vojislav Karanović ("Svetlost u naletu"), Stevan Raičković ("Fascikla 1999/2000"), Novica Tadić ("Neznan"), Živorad Nedeljković ("Ovaj svet") i prošle godine Dejan Aleksić ("Jedino vetar").

Jedini pripovedač koji je ovenčan ovim priznanjem je Radoslav Bratić ("Strah od zvona").

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Aleksandru Gatalici i nagrada "Meša Selimović"

Izvor: Radio 021, 18.Feb.2013

Aleksandar Gatalica je dobitnik jubilarne 25. nagrade "Meša Selimović" za roman "Veliki rat", koji je najbolja knjiga u 2012, saopštio je danas jedan od osnivača nagrade, novinar kulturne rubrike Večernjih novosti Dragan Bogutović.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.