Gatalica dobio i nagradu Meša Selimović

Izvor: Mondo, 18.Feb.2013, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gatalica dobio i nagradu "Meša Selimović"

Nagradu "Meša Selimović" dobio je Aleksandar Gatalica za roman "Veliki rat", koji je proglašen za najbolju knjigu 2012. godine.

Laureat 25. nagrade "Meša Selimović" Aleksandar Gatalica izjavio je da je veoma srećan i ponosan što je dobitnik dva od tri najvažnija književna priznanja u Srbiji.

On se zahvalio za nagradu koju, kako je rekao, dodeljuje najveći i najdemokratskiji žiri u srpskoj književnosti, "literalni parlament koji zastupa čitav čitalački srpski >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << narod".

Njega raduje nagrada jer će zahvaljući njoj biti još više onih koji će poželeti da pročitaju "Veliki rat", roman koji je pisao u čitaonici Narodne biblioteke Srbije, u koji je sabrao sva svoja autentična iskustva i veštine ali i sve ono što je nasledio od književnih predaka.

Gatalica je diplomirao na katedri za svetsku književnost na Filološkom fakultetu, iako je počeo da piše u mladosti, prvu knjigu je, kako je rekao, kao i Meša, objavio u zrelim godinama.

Kao dobitnik Ninove nagrade za roman godine on gotovo svakodnevno nastupa u gradovima širom Srbije, radostan je što što vidi, suprotno sumornim prognozama, da narod i dalje čita.

"Čitaju nastavnici i njihovi talentovani učenici u gimnazijama, čitaju istoričari, kustosi muzeja, etnolozi zaljubljeni u lokalne običaje i gradske legende, citaju oni sa školom i oni bez visokog obrazovanja, a to je za pisca nešto najlepše što može da vidi i oseti u susretu sa svojom publikom", ispričao je Gatalica.

(Tanjug/MONDO)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.