Branka Katić: Imala sam veliku sreću

Izvor: B92, 03.Mar.2021, 16:51

Branka Katić: "Imala sam veliku sreću"

Glumica Branka Katić vratila se u Srbiju posle duže plodne karijere u Engleskoj i SAD i u ponedeljak je zvanično postala stalna članica Beogradskog dramskog pozorišta. U razgovoru za Tanjug kaže da glumac živi za svoju publiku i da bez nje u suštini ne postoji.

Prisustvo Branke Katić u Beogradu izaziva veliku pažnju medija, stručne javnosti, ali i pozorišne publike.

"Sva ljubav koju osećam i svi ti osmesi koje dobijam od publike jako mi znače. Na tome sam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << beskrajno zahvalna", istakla je branka Katić i naglasila da glumac živi za svoju publiku i da bez nje u suštini ne postoji.

Bilo je u planu da popularna glumica igra u novom komadu koji se trenutno sprema u BDP - "Divlje meso" Gorana Stefanovskog, u režiji Jagoša Markovića, kao nova članica ovog pozorišta. Ipak, izašla je iz te podele, a sada je u pregovorima za neki drugi projekat. Kako je naglasila, još bira onaj naslov koji će biti najbolji za nju i Beogradsko dramsko pozorište.

Branka Katić se vratila na pozorišnu scenu sa čuvenim komadom "Sumrak bogova" prema antologijskom filmu Lukina Viskontija, u koji je uskočila tokom pandemije, u septembru 2020, nepunih godinu dana nakon zvanične premijere.

"Imala sam veliku sreću da moj povratak teatru posle toliko vremena bude baš u predstavi 'Sumrak bogova', koja je za mene fantastična, gde igra izuzetna glumačka ekipa. Reditelj te predstave Jagoš Marković, i kolege, kao i celo pozorište, učinili su zaista sve da mi pomognu da se što bolje uključim u to scensko delo", otkrila je Branka Katić, koj je i jedna od zvezda uspešne hrvatske serije televizijske serije "Novine".

"Imala sam veliku tremu do te mere da sam na momente sumnjala da li ću to moći i znati, ali onda sam posle prvog igranja predstave znala da je predamnom jedno široko polje divnih mogućnosti. Svako novo igranje na taj način mi je davalo više sigurnosti i uživanja. Jedva čekam da ponovo igram predstavu, koja će biti u bloku od četiri izvođenja, 30. i 31. marta, kao i 1. i 2. aprila", podelila je Branka Katić utiske o "uskakanju" u predstavu gotovo u poslednjem trenutku.

Čuveni komad "Bliže" britanskog autora Patrika Marbera ostavio je traga u srcima mnogih ljubitelja pozorišta na sceni "Bojan Stupica" JDP-a, gde je, pre više od dve decenije, upravo igrala Branka Katić sa ostatkom značajne ekipe - Branislav Lečić, Vladica Milosavljević i pokojni Nebojša Glogovac.

"Divna sećanja me vezuju za tu predstavu, predivne kolege su bile u njoj, eto i naš Glogovac. Nažalost, sve što se dešavalo nakon premijere tog komada - NATO bombardovanje, moje snimanje jedne TV serije za BBC u Češkoj, prekinulo je moj dalji rad na 'Bliže'. Bilo mi je veoma žao što nisam bila u mogućnosti da i dalje trajem u toj predstavi", sa setom priča o tom periodu pre više od dve decenije.

Branka Katić će postati deo jednog važnog projekta uskoro.

Reč je o novom filmu dramskog pisca Dušana Kovačevića - "Nije loše biti čovek".

"Divni autor Kovačević ovog puta nije samo scenarista filma već i reditelj ostvarenja 'Nije loše biti čovek'. Bilo mi je uživanje raditi sa izvanrednim glumcima, posebno jer je sama priča neobična. Scenario je do te mere nesvakidašnji da se u jednom trenutku iznenada menja prvobitni žanr”, izjavila je Branka Katić, koja prvi put sarađuje sa Kovačevićem.

Cenjena glumica kaže da ju je koleginica Hristina Popović sve vreme zasmejavala u kadru i van kadra tokom snimanja.

"Sa velikim nestrpljenjem očekujem ovaj film. Nisam imala prilike da ga pogledam, jer Duško želi da film bude kompletno gotov da ga prikaže drugima”, istakla je slavna glumica. Partneri u filmu su Vojin Ćetković, Srđan Žika Todorović, Nenad Jezdić, Milan Lane Gutović, Andrija Milošević, Gordan Kičić, Srđan Timarov, Lena Kovačević, a kompozitor je Momčilo Bajagić Bajaga.

Pandemija je zaustavila čitavu 2020. godinu u pogledu umetnosti, odnosno filmsku, pozorišnu i muzičku industriju, tako da se visokobudžetni američko-britanski akcioni film "King's Man" sa Ralfom Fajnsom i dalje odlaže.

"Neverovatno je da se već četvrti put pomera premijera tog filma. Nemam tu veliku ulogu, ali nisam mogla da je odbijem, u pitanju je rola ruske carice. Metju Von je reditelj sa najviše samopouzdanja koje sam u životu videla i osetila, a inače je projekat bio jedna zaista velika mašinerija sa ogromnim budžetom. Jedino sam tako veliki film radila još samo 'Državni neprijatelj' Majkla Mena sa Džonijem Depom", objašnjava glumica, koja je igrala i u holivudskom hitu o superjunacima "Kapetan Amerika: Zimski vojnik" (2014).

Glumica je pomalo zatečena tolikom hiperprodukcijom domaćih TV serija, što se nikada nije desilo u Srbiji.

"Nisam producent i samim tim ne znam odakle stiže sav taj novac za realizaciju tih serija u Srbiji. Ono što znam jeste da je najvažnije da je scenario dobar. Kada se to postigne, onda je serija uspešna i sve ima smisla. Ipak, producenti često snimaju što više materijala za jako malo dana i onda kvalitet neminovno uvek trpi", predstavila je svoj stav glumica koja trenutno snima seriju "Avokado" u Banjaluci.

"Beskrajno duhovit scenario za tu seriju napisao je Nikola Pejaković. Osim mene igraju još i Mirjana Karanović, Ljubomir Bandović, Mira Banjac, Jasna Ðuričić. Mislim da ćemo napraviti jednu odličnu, duhovitu i blesavu seriju", zaključila je Branka Katić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.