Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2012, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Arhipelag" - pet godina sa čitaocima

BEOGRAD -

Izdavačka kuća "Arhipelag" obeležila je danas pet godina postojanja, čiji je osnivač i glavni urednik Gojko Božović tom prilikom podsetio da je objavio blizu 150 knjiga i profilisao 19 edicija.

"'Arhipelag' sam osnovao jer sam želeo da, na osnovu stečenog iskustva, ponudim i čitaocima i piscima jedan drugačiji model saradnje, i da objavljujem vrhunsku literaturu i neprestano promovišem čitanje", rekao je Božović.

On je istakao da je "uvek >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << verovao u kulturnu i socijalnu odgovornost izdavača prema čitaocima, a ne samo prema svojim interesima i da izdavač mora da veruje u kulturne vrednosti kao u ključni korektiv svog posla, a da na tržištu proverava svoje ideje".

Konstatujući da nikada nije bilo više knjiga nego danas, Božović je izneo mišljenje da su to, uglavnom, "sve iste knjige, bez ikakve međusobne mere razlike, a književnost je jedan od ključnih prostora slobode, mašte i izbora, pa ako su knjige samo razbibrga, onda čitanje gubi smisao".

"'Arhipelag' je na strani svojih čitalaca, kako izborom knjiga i autora, tako i jasnim opredeljenjem za vrhunske vrednosti u svakoj od biblioteka koju objavljuje", istakao je on i dodao da mu je drago što su čitaoci sve to prepoznali i što mu je najvažnije a ne nagrade koje je dobio iako ih je više od 30 dobijenih u zemlji i inostranstvu.

Knjige srpskih pisaca objavljene u "Arhipelagu" prevedene su na više od 20 jezika.

Iz dosadašnje produkcije Božović je izdvojio antologijsku ediciju "Sto slovenskih romana," najveći međunarodni izdavački projekat u koji je poslednjih decenija uključena srpska književnost, i pokretanje onlajn "Arhipelag magazina" za književnost, kulturu i nove ideje.

"Organizovali smo nekoliko stotina književnih programa i susreta sa čitaocima i gostovanja 38 poznatih stranih pisaca, pri čemu su književne večeri Davida Grosmana, Čarlsa Simića, Klaudija Magrisa, Džona Ralstona Sola, Đerđa Konrada ili Adama Zagajevskog bile neke od najuzbudljivijih i najposećenijih književnih večeri u zemlji u poslednje tri decenije", podsetio je Božović.

On je najavio da "pokreće Beogradski festival evropske književnosti, jer je Beogradu potreban jedan veliki međunarodni književni festival a vrhunskoj književnosti je potrebna nova moderna tačka promocije".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.