Arhipelag obeležio 5 godina

Izvor: B92, 17.Maj.2012, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Arhipelag" obeležio 5 godina

Izdavačka kuća "Arhipelag" obeležila je danas pet godina postojanja, čiji je osnivač i glavni urednik Gojko Božović tom prilikom podsetio da je objavio blizu 150 knjiga i profilisao 19 edicija.

"'Arhipelag' sam osnovao jer sam želeo da, na osnovu stečenog iskustva, ponudim i čitaocima i piscima jedan drugačiji model saradnje, i da objavljujem vrhunsku literaturu i neprestano promovišem čitanje", rekao je Božović.

On je istakao da je "uvek verovao u kulturnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i socijalnu odgovornost izdavača prema čitaocima, a ne samo prema svojim interesima i da izdavač mora da veruje u kulturne vrednosti kao u ključni korektiv svog posla, a da na tržištu proverava svoje ideje".

Konstatujući da nikada nije bilo više knjiga nego danas, Božović je izneo mišljenje da su to, uglavnom, "sve iste knjige, bez ikakve međusobne mere razlike, a književnost je jedan od ključnih prostora slobode, mašte i izbora, pa ako su knjige samo razbibrga, onda čitanje gubi smisao".

"'Arhipelag' je na strani svojih čitalaca, kako izborom knjiga i autora, tako i jasnim opredeljenjem za vrhunske vrednosti u svakoj od biblioteka koju objavljuje", istakao je on i dodao da mu je drago što su čitaoci sve to prepoznali i što mu je najvažnije a ne nagrade koje je dobio iako ih je više od 30 dobijenih u zemlji i inostranstvu.

Knjige srpskih pisaca objavljene u "Arhipelagu" prevedene su na više od 20 jezika.

Iz dosadašnje produkcije Božović je izdvojio antologijsku ediciju "Sto slovenskih romana," najveći međunarodni izdavački projekat u koji je poslednjih decenija uključena srpska književnost, i pokretanje onlajn "Arhipelag magazina" za književnost, kulturu i nove ideje.

"Organizovali smo nekoliko stotina književnih programa i susreta sa čitaocima i gostovanja 38 poznatih stranih pisaca, pri čemu su književne večeri Davida Grosmana, Čarlsa Simića, Klaudija Magrisa, Džona Ralstona Sola, Đerđa Konrada ili Adama Zagajevskog bile neke od najuzbudljivijih i najposećenijih književnih večeri u zemlji u poslednje tri decenije", podsetio je Božović.

On je najavio da "pokreće Beogradski festival evropske književnosti, jer je Beogradu potreban jedan veliki međunarodni književni festival a vrhunskoj književnosti je potrebna nova moderna tačka promocije".

"Arhipelag" je u slavljeničkim danima objavio i knjigu "Rođaci sa Sicilije", najznačajniju knjigu proze modernog klasika Leonarda Šaše, jednog od najintrigantnijih pisaca italijanske književnosti XX veka.

U knjizi "Rođaci sa Sicilije" nalaze se tri sicilijanske novele koje su obimom i obuhvatom kao tri kratka romana. Ove tri novele potiču iz tri društvena i istorijska vremena Sicilije. Prva novela govori o iskrcavanju Amerikanaca u Drugom svetskom ratu na Siciliju i o potresima u svakodnevnom životu koje to vreme nosi. Druga novela pripoveda o Staljinovoj smrti i o njenom odjeku u ličnoj i ideološkoj traumi jednog Sicilijanca. Ova Šašina proza je izuzetna i aktuelna priča o ideološkim fantazijama i fanatizmima običnih ljudi spremnih da zbog ideologije i politike učine mnogo zla i sebi i drugima. U trećoj noveli Šaša se vraća u Siciliju iz vremena Garibaldija.

Rođen na Siciliji, Šaša je proveo čitav svoj život u toj regiji koja je snažno obeležila i njegovu književnost. Sicilija sa njenom istorijom, savremenošću i karakterom dominantna je tema Šašine književnosti u nizu žanrova kojima se bavio. Posebno poglavlje njegove javne delatnosti jeste politika.

Polovinom sedamdesetih godina Šaša je bio odbornik u gradskoj skupštini Palerma. Od 1979. do 1983. godine bio je poslanik u Parlamentu Italije, a jedno vreme i poslanik u Evropskom parlamentu. Njegova politička delatnost u parlamentu ostala je zapamćena po tome što je vodio Komisiju za istragu otmice i ubistva premijera Alda Mora.

Arhipelagovo izdanje knjige "Rođaci sa Sicilije" (u prevodu Aleksandra V. Stefanovića) predstavlja prvo reprezentativno predstavljanje Leonarda Šaše pred srpskim čitaocima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Arhipelag" - pet godina sa čitaocima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2012

BEOGRAD -..Izdavačka kuća "Arhipelag" obeležila je danas pet godina postojanja, čiji je osnivač i glavni urednik Gojko Božović tom prilikom podsetio da je objavio blizu 150 knjiga i profilisao 19 edicija..."'Arhipelag' sam osnovao jer sam želeo da, na osnovu stečenog iskustva, ponudim i čitaocima...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.