Izvor: B92, 12.Avg.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kruševac: Nelegalna smena direktora

Kruševac -- Predstavnici lokalne vlasti u Kruševcu protivzakonito su upali u prostorije Biblioteke Kruševac i postavili novu direktorku.

Nakon pobede koalicije radikala, socijalista i DSS-a, odlučeno je da će nove direktore dobiti sva javna preduzeća koja su pripala radikalima i SPS-u, ali da će DSS zadržati svoje dotadašnje kadrove. Problem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je što direktora Biblioteke imenuje i razrešava isključivo Ministarstvo kulture, jer se ona vodi kao matična biblioteka za više opština.

Narodna biblioteka "Kruševac" već više od jedne decenije jeste matična biblioteka za opštine Aleksandrovac, Brus, Varvarin, Kruševac, Ražanj, Trstenik i Ćićevac.

Zato je postavljanje njenog direktora isključivo u nadležnosti ministra kulture.

Međutim, narodni poslanik DS-a iz Kruševca Srđan Milivojević kaže za B92 da je lokalna vlast u Kruševcu, koju čine predstavnici radikala, DSS-a i SPS-a, samovoljno odlučila da postavi novo rukovodstvo Biblioteke.

"16. jula održana je sednica Skupštine opštine na kojoj je imenovan, nezakonito, direktor Biblioteke iz redova SRS-a. Gospođa Sonja Veljković, direktorka Biblioteke, već dugo se nalazi na tom mestu, od oktobra meseca 2003. godine. Oni su na sednici Skupštine doneli odluku o imenovanju Upravnog odbora, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutom opštine Kruševac”, navodi Milivojević.

Ministarstvo kulture odmah je reagovalo zvaničnim saopštenjem, ali to nije sprečilo predstavnike lokalne samouprave da nezakonitim upadima u prostorije Biblioteke pokušaju da sprovedu svoju volju.

Direktorka Narodne biblioteke "Kruševac" Sonja Veljković kaže da su posle nekoliko neuspelih pokušaja najzad ostvarili svoju nameru.

"8. avgusta u prostorije Biblioteke upala su lica koja nemaju ovlašćenja da dovedu osobu na mesto direktora. Ušle su osobe koje se predstavljaju kao predstavnici lokalne samouprave. Danas su komisijski otvorena vrata moje kancelarije u kojoj, inače, sedim i čujem da na tom mestu sedi jedna druga osoba”, kaže Veljkovićeva.

Predstavnici lokalne vlasti u Kruševcu nisu, međutim, bili raspoloženi da za B92 govore o preuzimanju Biblioteke u tom gradu i potvrde navode da su u celoj akciji učestvovali aktivisti radikala, DSS-a i SPS-a.

Poslanik SRS-a iz Kruševca Momčilo Duvnjak je, na poziv B92, jedino rekao da su upad u Biblioteku izvršili socijalisti, da bi, potom, uputio seriju psovki na račun B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.