Đelić: Kandidati za godinu dana

Izvor: B92, Beta, 22.Nov.2009, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Kandidati za godinu dana

Kruševac, Leskovac -- Ako u decembru bude odblokiran Prelazni trgovinski sporazum, Srbija ima šanse da do statusa kanditata za EU stigne za godinu dana, smatra Božidar Đelić.

"Odluka ministara EU da se odblokira prelazni trgovinski sporazum, pokazala bi da postoji politička volja da potencijalni zahtev Srbije za članstvo u EU bude pozitivno primljen", rekao je potpredsednik Vlade Božidar Đelić u Kruševcu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na tribini "Evropa za sve", posvećenoj promociji stavljanja Srbije na "belu šengensku listu".

"Moja procena je, imajući u vidu da je Evropska komisija u izveštaju u oktobru priznala Srbiji sve što smo uradili od januara do sada, da bi put od podnošenja zahteva za članstvo do formalnog dobijanja statusa kandidata, mogao da bude kratak, možda samo godinu dana", ocenio je Đelić.

Potpredsednik Vlade je ranije danas, prilikom posete Leskovcu gde je takođe održana tribina o ukidanju viza za građane Srbije, rekao da postoje šanse da Srbija u 2014. godini postane članica Evropske unije.

"Godina 2014. je, za sada, najraniji mogući način za ulazak u EU. Jeste mnogo tesno, ali nije nemoguće. Ako do 2012. godine budemo kompletno usklađeni sa zakonima EU, ulazimo tu negde, posle Hrvatske", istakao je Đelić, podsetivši na inicijativu Grčke da preostale bakanske zemlje uđu u EU u 2014. godini, na godišnjicu početka Prvog svetskog rata.

"Ima mnogo ljudi koji su skeptični oko toga, ali ja mislim da Srbija ima velike šanse", dodao je Đelić.

"Činjenice umesto stereotipa"

Tokom posete Leskovcu, Đelić nije želeo da komentariše kritike izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina na račun vlasti u Beogradu, napominjući da je jedino merodavno šta će Kacin napisati u svom izveštaju, što će budno biti praćeno.

"Mi ćemo budno to pratiti i zahtevati da se u izveštaju nađu isključivo činjenice, a ne stereotipi i neki drugi aspekti za koje nema mesta u zavničnom dokumentu Evropskog parlamenta", objasnio je Đelić u izjavi FoNetu.

Pozivajući se na nedavne razgovore u Evropskom parlamentu, Đelić je istakao da je "podrška koju Srbija uživa u ovom domu veoma visoka".

"Ako vam je za to potreban neki dokaz, neka to bude prošlonedeljno glasanje u Evropskom parlamentu za viznu liberalizaciju naše zemlje, kada je 86 odsto poslanika podržalo Srbiju", zaključio je Đelić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đelić: Članstvo Srbije jača EU

Izvor: Večernje novosti, 22.Nov.2009

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić rekao je danas u Nišu da je članstvo u Evropskoj uniji pitanje od sudbinskog značaja za Srbiju, a integracija Srbije ojačaće i samu Uniju.

Nastavak na Večernje novosti...

Srbija u EU možda od 2014. godine

Izvor: NaDlanu.com, 23.Nov.2009, 10:46

LESKOVAC, 22. novembra 2009. (Beta) - Potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić izrazio je u nedelju uverenje da postoje šanse da Srbija u 2014. godini postane članica Evropske Unije. Đelić je u Leskovcu, gde je govorio o ukidanju viza za građane Srbije, izrazio uverenje da će uskoro doći...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.